Playing Scale header

5 módszer perspektívaváltásra a fotózásban

Ha elkezdesz játszani a fotóidon a méretaránnyal, fejlesztheted a kreativitásod és a kompozícióid hatását is – miközben még jól is szórakozhatsz. Olvass tovább, és derítsd ki, hogyan csaphatod be a nézők szemét a kényszerített látásmóddal (Forced Perspective) vagy maketthatással készült fényképekkel (objektívek, valamint utófeldolgozó szoftverek és alkalmazások felhasználásával), illetve megtudhatod, hogyan lehet úgy lefényképezni tárgyakat, hogy azok kisebbnek tűnjenek, mint a valóságban. A fotózás többi területéhez hasonlóan a méretaránnyal folytatott kísérletezés is arról szól, hogy új látószögeket próbálunk ki, kifejezzük egyedi látásmódunkat a világról, és lenyűgöző felvételeket készítünk. Come and see.

1. Miniatűr világok létrehozása maketthatással (tilt-shift technika)

A makett hatású fénykép azzal csapja be a szemünket, hogy elhiteti velünk, hogy a felvétel egy miniatűr világról készült. Tükörreflexes gépedhez vásárolhatsz eltolható tengelyű (Tilt-shift) objektíveket, amivel ugyanaz a hatás érhető el, mint egyes Canon DSLR és kompakt fényképezőgépek Miniatűr effekt alkalmazásával, vagy utófeldolgozó szoftverekkel és alkalmazásokkal. Ha makett hatású felvételt szeretnél készíteni a városodról, keress olyan témát, amelynek nincs túl mozgalmas háttere. Mindenképpen felülről készítsd el a fotót, hogy azt a hatást érhesd el, mintha lenéznél egy apró városkára.

Matthew Hancox: Highley vasútállomás


2. Kísérletezés a makrofotózással

A makrofotók úgy rögzítik a különleges apró részleteket, hogy felnagyítják azokat. Lehetővé teszik számunkra, hogy rendkívül közeli felvételeket készítsünk, és általában olyan képeket eredményeznek, amelyeken a téma nagyobbnak tűnik, mint valójában. Ezt a technikát gyakran használják természetfotóknál, de városi utcák, emberi arcok finom részleteit is megörökíthetjük vele, illetve bármi mást, amihez közel szeretnénk férkőzni. Ezt a hatást okostelefonnal nem könnyű elérni. A legjobb eredményt akkor kapjuk, ha egy tükörreflexes gépre makroobjektívet teszünk, vagy makró funkcióval rendelkező, jó minőségű kompakt fényképezőgépet választunk.

Andrews Nieto Porras: Színes makró


3. Játssz a mesterkélt perspektívákkal

A Forced Perspective (magyarul kényszerített látásmódnak szokták hívni) fényképészeti trükk az érzékelésünkkel játszik, és optikai csalódás létrehozásával láttatja nagyobbnak, kisebbnek vagy távolabbinak a bemutatott tárgyakat. Egészen meglepő hatást vagy vicces eredményt érhetünk el, ha embereket, helyszíneket, vagy tárgyakat egymáshoz képest szokatlanul helyezzük el a fotón. Talán már eddig is készítettél olyan fényképet, amelyen a barátod a két ujja között tartja a lemenő Napot, úgyhogy bátran használd a fantáziádat, és örökíts meg más szórakoztató kompozíciókat, amelyeket meg is oszthatsz másokkal.

Christina Mossaad: Luftballonok

Photophilde: Kapaszkodj a Napba


4. A méretarány megjelenítése a mélységélesség segítségével

Az egyik legnagyobb különbség az okostelefonnal, illetve a komolyabb fényképezőgépekkel, például egy DSLR készülékkel vagy profi kompakt fényképezőgéppel készült képek között a fókuszálás és mélységélesség. Egy DSLR készülékkel viszonylag egyszerűen kiemelhetünk egy témát, mely élesen jelenik meg egy elmosódott háttér előtt. Ehhez mindössze a zoomot és a rekeszértéket kell helyesen megválasztani. A fotókon felhasználhatjuk a mélységélességet a méretarány érzékeltetésére, hogy megmutassuk, mennyire kicsinek tűnhet valami egy nagyobb környezethez viszonyítva.

Jens Schott Knudsen: Majdnem kész


5. Helyettesítsd az arcot egy bakelit lemezborítóval

De csak poénból.. Ha neked, rokonaidnak vagy barátaidnak van otthon egy csomó bakelit lemeze, próbáld meg kicserélni a lemezborítón lévő képet a valakinek az arcára. Különösen hatásos lehet a kép megjelenése, ha a lemezborító környezetét és színeit összepárosítod a fotód hátterével. Ugyanezt az ötletet egy magazinnal, arc méretű festménnyel, vagy egy másik fényképpel is kipróbálhatod. Ne feledd, a trükk lényege az, hogy összeilleszd a lemezborító méretarányát a fényképed többi részével, hogy az arc és a test arányosnak tűnjön. Különben az optikai csalódás nem fog működni.

Mauren Veras: Borítóarc

Môsieur J: Bakelitfej

Oszd meg azokat a fotóidat, amelyek a méretaránnyal játszanak

Ha van olyan fotód, mely forced perspective tecnikával készült, vagyha csinálsz egy szép makrofelvételt, esetleg valamilyen különleges borítóarcot, töltsd fel bátran a Fotótárunkba! Itt más Canon rajongókkal együtt megoszthatsz, megtekinthetsz és kedvelhetsz fényképeket, és részt vehetsz legújabb fotóversenyeinken is.