Filmmaker advice from Nehemias Colindres

A filmkészítő tanácsa – Nehemias Colindres

Nehemias Colindres fotós és filmkészítő megosztja velünk a videofelvételek készítésével foglalkozó három legjobb útmutatóját: vignetták készítése, a filmkészítő tanácsa és az objektíven keresztül.

A filmkészítés – mint a művészet minden formája – gyakorlással egyre jobb lesz. Lényegében annak kipróbálása, hogy mi az ami jó, és mi az, ami… nem az. 

A legfontosabb az ízlés finomítása – amit csak úgy érhetsz el, ha újra és újra filmezel, amikor csak lehetőséged van rá. 

Korábban senki nem várt tőlem sokat, és azt hiszem, hogy én sem vártam túl sokat magamtól. Mindez megváltozott egyik korábbi mentorommal folytatott inspiráló beszélgetést követően. Ez felszította bennem a vágyat, hogy a legkiválóbb legyek. Lehet, hogy nem vagyok a legtehetségesebb, de kiváló az ízlésem, és nagy az éhségem. Ez sokat számít. 

Ami jelentősen javította a munkám minőségét az a megfelelő felszerelés és a tervezés fontosságának felismerése. 

Általában minden felvételt kidolgozok fejben, majd leírom, figyelembe véve a felvételhez használni szándékozott objektívet is. Mindennél fontosabb ismerni az egyes objektíveket és azok képességeit. 

Az ízlés mellett a jó minőségű objektívkészlet is magasabb szintű munkát eredményez. Sokat segíthet egy kiváló csapat. Ők a „cinkostársaid”, és fontos, hogy a jelenetek esetében félszavakból is értsétek egymást.

Amikor portrékat készítek, szeretem az embereket a saját környezetükben megörökíteni. A nézők ezáltal tényleg megismerhetik a karaktereket. A portréimat mindig 50 mm-es objektívvel készítem. A kis mélységélességgel nagyszerű eredmények érhetők el. 

Mindennél fontosabb azonban, hogy valami olyanról készítsd a filmedet, amit szeretsz, és ne hagyd, hogy bárki mást mondjon. A többi már csak kemény munka és egy kis szerencse műve.