Berlin: Convergence

Berlin: Convergence

Nehemias Colindres fotós és filmes egy portrén mutatja be Berlint, az otthonául választott várost. Filmjein és fotóin a város különböző részeivel és az ott élő karakterek sokaságával ismerkedhet meg a néző. Bemutatja vonzódását a város iránt, és az indíttatását, amiért a fotói és filmjei témájának választotta.


Gyűlölöm ezt a várost. Nem is tudnám megszámolni, hogy hányszor ejtettem ki a szavakat az otthonommal kapcsolatban. Azonban már több mint három éve itt vagyok, mert minden alkalommal valami visszahúz.

Nem tudtam, hogy ez mi lehet, és ez volt a film célja – az objektíven keresztül olyan dolgokat is megörökíthetsz, amiket puszta szemmel nem látnál.

A berliniek gyakran rengeteg nehézséget vállalnak, hogy itt lehessenek, mert valami olyat nyerhetnek vele, ami szép, tele van kreativitással, izgalommal és szabadsággal.

Ez az ő történetük. A mi történetünk.

A 24 óra során a város olyan oldalait is megörökítettem, amelyek láttán az emberek megesküdnek, hogy soha nem élnének itt. Azoknak viszont, akik Berlint „otthonuknak” tartják, éppen ezek jelentik a maradásuk okát.

Minden itt élőnek van egy saját története, azonban az egyes történek összefonódnak, és így adnak egy teljesebb képet a városról. Él és lélegzik, mint egy élő szervezet.


A tisztes megélhetésre törekvő, éjszaka taxizó török férfitől a magát egy új országban, a táncon keresztül újra felfedezni kívánó japán lányig, a film minden szereplője ennek a szervezetnek egy sejtje.

Ezek a részletek az ide érkezők közös küzdelmeit mutatják be. Ebben van a hely szépsége – hogy hajlandók vagyunk harcolni érte.

Az üzletember, aki kívülről olyan összeszedettnek tűnik, küszködik, hogy kötődést tudjon kialakítani valakivel vagy valamivel. Vágyik valamire; harcol a magányával.Az elszigeteltség mellett azonban látható az akarat a maradásra és a kötődésre – ha nem az emberekhez, akkor magához a város lényéhez. Ahogy nyitott inggel szinte kirobban az utcára, érzékelhető az arcán a kétségbeesés, hogy eggyé szeretne válni a város betonjával és járdáival. Ugyanezt a vágyakozást és eltökéltséget tükrözi a táncos története.

Összpontosítva és gyakorlottan végzi a szokásos reggeli teendőit. Egyedük van itt, de a tánc segítségével egy olyan Berlinbe jut el, ahol érezheti, hogy oda tartozik. A tánc az ok, amiért itt van, így amikor felmászik a tetőre, és előadja a táncát, olyan, mintha az a város épületeinek szólna.

A komor otthonukból vidám hangulatban, sört iszogatva kilépő punkok, ahogy Berlin felé veszik az irányt, a felszabadulást szimbolizálják ennek a küzdelemnek a nehézségei alól.Az ő esetükben a kör bezárult – eggyé váltak a várossal, és még ennél is tovább léptek: a város az övék. Az arcfestékük az egyén újrafelfedezésének olyan maszkja, amelyet csak egy ilyen helyen viselhetnek.

Ők a remény. Mint a nyitott ablakon besütő erős fényről vagy a kék égen alacsonyan szálló repülőgépről készült felvételeim – egy olyan menekülési útvonal, amellyel ezeknek az embereknek egyike sem élt még.

A film megörökíti mindazt, ami ezt a helyet különlegessé teszi, és emlékeztet arra az erőre, amellyel a film be tudja mutatni az élet egy szeletét. Berlin a kudarcok városa, a diadal és a szabad akarat helye. Bár néha rideg és könyörtelen, a szíve mélyén varázslatos.


Mondd el városod történetét egyetlen képben

A városok forró olvasztótégelyek, amelyek sok embert összegyűjtenek. Filmkészítőként Nehemias Colindres ezt közvetíti Berlinről készült filmjével és fotóival. Kihívás jelenthet azonban egyetlen képen megörökíteni a város sokszínűségét. Egyetlen hely számos, különböző arcát mutathatja. Ezt a szempontot észben tartva vegyél részt e havi fotós kihívásunkban, és örökítsd meg egyetlen képen mindazt, amit a városod jelent számodra? Bemutathatod például a városi munkások és a hipszterek közötti stílusbeli különbséget, az egyes közösségek találkozásának pontjait vagy egymás mellett ábrázolhatod a történelmi utcákat és a modern elemeket.

Mutasd be városodat egyetlen felvételen, és amikor elkészült a kép, itt feltöltheted a Fotótár „Az én városom” kategóriájába.