side of helicopter

A fényképezőgép mögött: Richard Walch, Canon nagykövet

A német fényképész és Canon nagykövet, Richard Walch 25 évvel ezelőtt kezdte karrierjét, snowboard és sí témájú fényképek készítésével. Ma már ő a téli és vízi sportok lélegzetelállító akciófelvételeinek specialistája. Mindig mozgásban van, lelkesen keresi az új technológiákat, és hogy azok hogyan tudják fényképeit és videóit pozitív irányban befolyásolni.

Richard nemrég Dél-Argentínában volt, hogy fényképeket készítsen a legújabb Come and See történetünkhöz, a síjöringhez. Elbeszélgettünk vele, milyen kihívásokkal kellett szembenézni, mikor helikopterből kellett fotóznia, vagy mikor gyorsan mozgó eseményeket kellett megörökítenie.

Richard Walch felkészül egy fénykép elkészítésére

Mi fogott meg először a fényképezésben?

„Amikor 16 éves voltam, két dolog érdekelt: a fényképezés és a snowboardozás. Felismertem, hogy nem vagyok elég jó, hogy profi snowboardos legyek és szponzorokat szerezzek, ezért úgy döntöttem, hogy inkább felviszem magammal a fényképezőgépemet a hegyre, és fényképeket készítek erről az új, divatos sportról. Körülbelül 10 évig teljes egészében megéltem ezt a sportot, a nemzetközi snowboardcsalád tagja voltam – az egész világot bejártuk a legjobb havakat kutatva. Követtem a szívem, és természetesen ez vált a karrieremmé.”

Patagónia hegyei Richard Walch által

Mit szeretsz abban, hogy a szabadban dolgozhatsz?

„Imádok a szabadban lenni, szeretem a hideget, a csípős levegőt, a túrákat, és a pillanatot, amikor felérsz a csúcsra. Annyira valós, és ezt szeretem a fényképezésben is. A legjobb fényviszonyok érdekében gyakran nagyon korán vagy este készíted el a fényképeket. Előfordulhat, hogy a hegyen töltöd az éjszakát.

A snowboard és vitorlás témák fotózása révén kapcsolatba kerültem olyan emberekkel, akiknek ugyanaz a szenvedélye, mint nekem. Ugyanazzal a két céllal kelünk fel hajnali öt órakor: hogy épen, biztonságban térjünk haza és néhány ütős képet hozzunk magunkkal.”

Patagóniai folyó Richard Walch által

Milyen kihívásokat kell leküzdened, ha gyorsan mozgó jelenet szeretnél megörökíteni?

„Se a természet, se a sportolók nem várnak arra, hogy felkészülj, így rendkívüli módon rendszerezett felszereléssel kell rendelkezned, és mindig készen kell állnod. Ha atlétákat fotózol, velük együtt kell dolgoznod. Beszélgetsz velük, elmondod, hogy szerinted mitől lenne egy kép tökéletes, majd ők elmondják, hogy tudják ezt megvalósítani. Mire megtanulod, hogyan fotózz snowboardosokat és síelőket, nagyjából meg is tanulod, hogyan kell gyorsan mozgó jeleneteket megörökíteni.”

Argentínai kirándulásunkon helikopterből készítettél felvételeket. Ez mennyire volt trükkös?

„Egy nappal a síjöring fotózás előtt szerettem volna benyomást kapni a terepről. Egy fényképész számára a helikopter a legjobb eszköz, hogy átfogó képet kapjon a tájról, és gyönyörű fényképeket készíthessen. Azonban, hogy a legjobb képeket tudd elkészíteni, a helikopter ajtaját le kell szerelni! Ez esetben viszont egy hegymászóhevederrel kell magad biztosítani. Természetesen ez ijesztő, de az én trükköm az, hogy még felszállás előtt 100%-ban felkészülök, és ezután már csak a képekre kell összpontosítanom. Így nincs időd megkérdezni magadtól, mit is csinálsz és merre is vagy (amúgy is túl késő már ehhez). Úgy döntöttem, hogy repülök, szóval hozzuk ki a legjobbat a dologból, és bízzunk a pilótában. Ha valami nem stimmel – ne szállj fel!”

Richard Walch helikopterből készít felvételeket

Patagónia hegyei Richard Walch által

Ez volt a legveszélyesebb dolog, amit valaha tettél a karriered során?

„(Nevetve) Dehogy!

Valójában a síjöring fotózás volt az egyik legveszélyesebb, amit eddig megtettem. Egy 45 km/h-val száguldó motoros szánon feküdtem. A távolság köztem és a ló között kevesebb mint 2 méter volt, én pedig vele párhuzamosan, a hasa alatt feküdtem. Azt gondoltam, „Mi van, ha a ló a motoros szánnak ütközik, vagy fordítva?” De egy másodperc alatt lenyugtattam magam, és arra koncentráltam, hogy megörökítsem ezt a fantasztikus pillanatot. A lehetséges veszély ellenére még soha nem éreztem ekkora erőt és pozitív energiát egy állattól. És utána annyira lelkes lettem, mert kitartottam és végigcsináltam!”

Richard Walch egy motoros szánról készít felvételeket a síjöringről

Milyen módon segíti a Canon termékekkel való kapcsolatod a munkádat?

„Fényképészként folyamatosan meg kell mutatnod az embereknek, hogy mit csinálsz. Egyes emberek megosztják a telefonjukon tárolt képeket, de ez túl korlátozott azokhoz a dolgokhoz, amiket én fotózok. Munkám során szeretem, ha az első osztályú képeimet azonnal meg tudom osztani. Egy PowerShot G7 X készüléket használok, ami rendkívül praktikus, ha utazom, és meg szeretnék osztani néhány személyes képet. Egyetlen érintéssel összekapcsolhatom az okostelefonomon lévő Canon alkalmazással. Ezután a feldolgozás és a megosztás már csak néhány kattintás.”

Richard Walch az EOS M3-mal Patagóniában

Mi a következő terved?

„Várjuk meg a következő havat, és kezdjük elölről az egészet! Jó lenne még áprilisban egy újabb helikoptertúra Alaszkában, feltéve, hogy a Mikulás még elfogad kívánságokat.”

Richard Walch további munkáit itt tekintheted meg.