T1 header

München városi szörföseinek megörökítése – Tom Rijpert és Serge Teulon

„Az egyik pillanatban még a város közepén vagy, a másikban pedig a szörfösök közösségben találod magad.” – Tom Rijpert, interaktív filmrendező

Münchenben ülünk, az Eisbach folyó partján Tom Rijpert interaktív filmrendezővel, és operatőrével, Serge Teulonnal. A nap már lement, de az idő meglepően meleg, még akkor is, ha a víz szinte fagyos, 4ºC-os. Ez a városi szörfösök felvételének utolsó napja, és bár munkatársak hada készül a szörfösök érkezésére, Tom és Serge mégis szakít ránk néhány percet, hogy meséljenek tapasztalataikról, különösen az EOS C300 Mark II videokamerával kapcsolatban.

Tom kezdi a beszámolót:

„Amikor először megkaptuk a feladatot, nagyon felkeltette az érdeklődésünket, mert rendkívül sok újdonságot tartalmaz. Így tényleg elmerülhetünk az új technológiák világában, és teljesen új élményt nyújthatunk a felhasználóknak.”

Tom számára a technológia azonban csak egy eszköz a céljai eléréséhez. Arra a pontra szeretné eljuttatni a nézőt, ahol a technológia elhalványul, és csak a valódi emberi történetek maradnak.

„A történet szempontjából ez a szörfös közösség egy rendkívül érdekes szubkultúra, amelyet bemutathatunk a nézőknek. Ráadásul olyasmi, amit megtalálhatnak a közvetlen környezetükben. Lényegében különleges dolgokat végrehajtó hétköznapi emberekről szól, ami kiváló lehetőség a fotózáshoz, vagy esetünkben a fotózás szimulációjához.”

Az Eisbach nyílt helyszín, ahol minden nap szörfösök százai lovagolják meg a hullámokat. Alanyok terén Tom keresve sem találhatott volna jobbat, mint Tao, Karina és Alex.

„Sokat segítettek abban, hogy bekerüljünk a szörfösök közösségébe. Rendkívül összetartó társaság, és általában nem lelkesednek a reklámcélú videofelvételekért. A folyót sajátjukként kezelik, és itt mindig történik valami.”

Serge számára a városi szörfös helyszíne is rendkívül vonzó volt:

„Az a tény, hogy a városban vagyunk, azt jelenti, hogy épületeket láthatsz magad körül, autókat a kép hátterében, de találunk olyan szöget is, amelyből a szörföst helyezhetjük a felvétel középpontjába. A videokamerát elhelyezhetjük nagyjából a vízfelszín szintjén, a szörfös előtt, olyan hatást keltve, mintha a szörfössel együtt mi is a hullámon lennénk.”

Serge számára azonban az igazi kihívást az Eisbach megvilágítása jelentette:

„Filmezésnél mindig neked kell kialakítani a környezetet, ezért gondoskodnod kell a megfelelő megvilágításról. Nem hagyatkozhatsz mindössze a város természetes fényére, azt ki kell egészítened. Igyekeztünk a lehető legkevésbé eltérő környezetet létrehozni, mert nem akartuk, hogy az emberek úgy érezzék, hogy nem tudták volna elkészíteni ezeket képeket. Nem akartunk erősen megrendezett vagy megvilágított helyszínt létrehozni, ezért arra törekedtünk, hogy a valósághoz a lehető legközelebb legyen. Ehhez a saját fényeink színét az utcalámpákéhoz igazítottuk. A háttérfény tulajdonképen holdfény. Két héliumballonos megvilágítást használtam. Egy izzólámpást elöl, a híd tetején, és egy nappali fényűt a háttérvilágításhoz. Ezután négy munkalámpát helyeztem el állványokon a híd hosszában, ráadásul emellett rendelkezünk a hídra felszerelve négy 10k-s lámpával és két 5k-s lámpa irányul a szörfözőkre a folyó partjáról.”

Néhány filmes maximálisan kihasználja a videokameráik képességeit. Tom és Serge ennél tovább ment, és teljesen új, egyéni felszereléseket alkottak az EOS C300 Mark II számára, hogy életre kelthessék München városi szörföseinek történetét. Serge elmondása szerint az egész interaktív élmény annyi különböző, újdonságszámba menő filmes technikát kombinál, hogy alapos tesztelést igényelt:

„Számos felszereléssel és több különféle szögből készítettünk felvételeket, így sikerült alaposan feltérképeznünk a helyszínt. Rengeteg állóképet készítettünk a hullám különböző oldalairól, középről, jobbról, hátulról – minden olyan eshetőséget figyelembe vettünk, amely egy kicsit más látószöget biztosít, mégis visszaadja Tom kreatív elképzeléseit.”

Tom lépésről lépésre bemutatja az általuk használt Canon videokamerák sorát, amelyekből a kísérlet alapját képező egyéni felszereléseket kialakították. Először a 180º-os felszerelés kerül sorra:

„A 180º-os felvétel készítésekor a legnagyobb kihívást azt jelenti, hogy túl sok minden kerülhet bele a képbe. Olyan dolgokról beszélek, mint a világítás, a személyzet, a bámészkodók – csupa olyan dolog, amelyet normális esetben nem szeretnénk megörökíteni. Emiatt teljesen eltérő módon kell gondolkoznod a képek megkomponálásakor.”

Serge hozzáteszi:

„Eredetileg két EOS C300 Mark II videokamerát próbáltunk ki nagyon nagy látószögű objektívekkel, majd egyetlen videokamerát egy halszemobjektívvel. Úgy találtuk, hogy az egykamerás megoldás a halszemobjektívvel sokkal függetlenebb munkát tesz lehetővé. Szabvány berendezések segítségével vihetjük a videokamerát közel a vízfelszínhez, és védhetjük meg azokban a helyzetekben, ahol a víz közelében kell dolgoznunk. Ami a legfontosabb, a kreativitás terén olyan meghatározó látványt biztosított, amely véleményünk szerint nagyban hozzájárul a film egyediségéhez.”

Létrehoztak egy zoomfelszerelést is három EOS C300 Mark II felhasználásával. Ezzel demonstrálták az optikai zoom digitális zoommal szembeni előnyeit az okostelefont használó kezdő fotósok számára. Tom így magyarázza el:

„Véleményem szerint a zoomfelszerelés esetében a nagy kihívást az jelentette, hogy mindhárom videokamera esetében ugyanazt a nézőpontot akartuk használni. Ez azt jelentette, hogy az egyébként a 3D-felvételek készítésekor alkalmazott tükrözött szerkezetet kellett használnunk. Mindegyik videokamerának egyúttal különböző történeteket kellett megmutatniuk. A közelkép a szörfösről szól. Kicsit nagyobb látószöggel már a szörföst és a közönséget láthatja a néző, míg a legnagyobb – emlékeim szerint 28 mm-es – látószög esetén a történet már inkább a szörfös közösséget mutatja be a város közepén. Azt hiszem, hogy ez a megközelítés, nekünk, filmkészítőknek is érdekes. Igazi élmény újra felfedezni, hogy micsoda különbséget jelent az objektívválasztás, és hogyan mutatható be egy eltérő objektívvel ugyanabból a nézőpontból egy másik történet.”

Végül létrehoztak egy felszerelést a gyors akciójelenetekhez is:

„Mindezek mellett van egy felszerelésünk a gyors akciójelenetekhez is. Ez különösen izgalmas, mivel sok kereskedelmi forgalomban kapható videokamera képes videofelvételt készíteni, majd a felvételből állóképeket kinyerni, azonban be akartuk mutatni a felhasználóknak a fotók – ebben az esetben különösen a Canon termékeivel készített fotók – minőségét, amely nem közelíthető meg videókból kinyert fotókkal.”

A technológián kívül a másik tényező, ami lehetővé teszi, hogy létrehozzuk ezt a hihetetlen élményt, az a szörföseink teljesítménye. Tomot egyértelműen lenyűgözték:

„Alex és Karina nagyon kedves emberek és kiváló szörfösök, Tao pedig egyszerűen fantasztikus. Viccből megkértem, hogy jöjjön egy kicsit közelebb hozzánk a szörfdeszkájával, ami szó szerint azt jelentette, hogy a hullámmal szemben kellett volna haladnia, de megtette. Egy kicsit közelebb jött. Hihetetlen volt, amit művelt, és ahogy teljesen irányítása alatt tartotta a deszkáját, és magát a folyót is. Jelenetről jelenetre mindig végrehajtotta, amit vártunk tőle, tökéletesen összhangban az általunk használt daruval. Egyszerre volt őrült és lenyűgöző a látvány.”

Akciójelenetek és az EOS

Az EOS C300 Mark II esetében Serge úgy érezte, hogy járt már ebben a cipőben, viszont ez újabb és csillogóbb.

„A C300 Mark II használata nagyon ismerős érzést nyújt. Véleményem szerint a Canon ezt nagyon jól oldotta meg, mert nem változtatott a méreten és a váz tömegén. A videokamera gombjainak elrendezését sem változtatták meg, így mindenki számára ismerős lehet, akinek lehetősége nyílt a korábbi változatok használatára.”

Bár rengeteg olyan új funkció van, amit érdemes megemlíteni, Serge a következőket emeli ki:

„A C300 Mark II beépített 4k-felvételi képességgel rendelkezik, ami valóban nagy szó – a legtöbb videokamerához külső berendezés szükséges a 4k felbontású felvételkészítéshez. A belső menürendszeren is finomítottak, így sokkal gördülékenyebb lett a használata. Ha el akarsz jutni valahová, nem kell olyan sok oldalon átgörgetned.”

Amikor azonban a városi szörfösök felvételének speciális követelményeire terelődik a szó, kiderül, hogy itt tűnt ki igazán az EOS C300 Mark II:

„Úgy tapasztaltam, hogy a C300 Mark II kitűnő videokamera a kedvezőtlen fényviszonyok melletti forgatáshoz. Nagyon jól kezelte a sötétséget. Kiváló dinamikatartománnyal rendelkezik a nappali felvételek és az olyan helyzetek kezeléséhez, mint amilyen például a folyó volt. Rengeteg fényes területet eredményezett a nap, és a világítás vízfelszínről visszaverődő fénye. A szörföst meglehetősen erős háttérfénnyel világítottuk meg, hogy elkülönítsük a kép hátterétől; a videokamera probléma nélkül volt képes kezelni a háttér sötétségét és a szörfös alakjának fényes részeit.”

A videokamera egyik legújabb eleme a Dual Pixel CMOS AF, amelyet Serge alaposan kipróbálhatott:

„Lehetőségem volt a tesztfázisokban és a jelenetek közötti időben is megtapasztalni a C300 Mark II autofókuszának képességeit. Igazán lenyűgözött. Amennyire meg tudtam állapítani, vetekszik a fényképezőgépek autofókuszával.”

Az EOS C300 Mark II a csapatnak is a segítségére volt, amikor a vágásra került a sor; fejti ki Serge:

„A kiváló Canon Log 2 gammabeállítást használtuk. Lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozzuk ki a videokamerából annak teljes tudatában, hogy kiváló képet fogunk kapni, és hogy a vágási szakaszban minden visszaállítható az eredeti állapotába.”

Tom nagyszerűen összefoglalja ezt számunkra:

„A fekete és a fehér részek rengeteg információt hordoznak. Színek szempontjából rendkívül sok lehetőség áll rendelkezésre a vágás során, amely rendkívül hasznos a filmezés során – különösen az üzleti célú, kiváló minőségű, professzionális filmek létrehozásához. Számunkra ez volt a tökéletes videokamera.”

A Városi szörfös interaktív élményt itt fedezheted fel.