Képminőség – EOS-1D X Mark II

Minőség, részletesség és tartomány

Felbontás, érzékenység és tartomány – többé egyik sem zárja ki a másikat.

hero.jpg
sensor

20,2 megapixeles, teljes képes CMOS-érzékelő

A Canon által fejlesztett és gyártott, 20,2 megapixeles, széles tartományú, teljes képmezős CMOS-érzékelő nagy és kis ISO-sebességnél egyaránt csökkenti a képzajt. Ehhez a kivételes érzékelőhöz résmentes mikroobjektívek tartoznak, melyek kiemelkedő képminőséget biztosítanak minden felvételkészítési környezetben. A résmentes objektívek azt jelentik, hogy az egyes képpontok között nem vész kárba a fény, mivel az érzékelőre eső összes fény az alatta lévő képpontokba töltődik át. Ez javítja a fénygyűjtő képességet, és növeli a jel-zaj arányt.

A felvett képpontok számának növekedésével az EOS-1D X Mark II 20,2 megapixele az EOS-1D X típushoz képest sokkal több vágási lehetőséget biztosít, miközben továbbra is kivételes mértékű részletességet nyújt. Ugyanakkor a megnövelt expozíciótartomány lehetővé teszi, hogy a kompozíciók a részletek túlzott kárbaveszése nélkül lehessenek túl- és/vagy alulexponáltak.

high_iso.jpg

ISO 51 200

Nagyfokú ISO-érzékenység

A gyorsaság elengedhetetlenül fontos minden professzionális helyzetben, a nagyobb ISO-rugalmasság pedig különösen hasznos, amikor rossz fényviszonyok mellett, szinte sötét helyszíneken készítünk felvételt. 51200-as maximális natív ISO-érzékenységgel az EOS-1D X MARK II teljesítménye tovább fokozható ISO 409600 értékre a nagyon sötét helyszíneken való fotózáshoz. És ami a rugalmasságot illeti, ez még mindig nem minden. Akár 1/8000 mp-es záridő is lehetséges, még automatikus ISO módban is, akárcsak az expozíciókompenzáció a kézi üzemmód esetén.

eos-1d-x

Objektívtorzítások fényképezőgépen belüli javítása

Mikor az eredeti EOS-1D X megjelent, peremfényerő- és kromatikusaberráció-javítással érkezett, míg az EOS 7D Mark II egy további torzításkorrekciós funkciót kapott. Az EOS-1D X Mark II nemcsak ezeknek a fényképezőgépen belüli feldolgozási lehetőségeknek a továbbfejlesztett változatait tartalmazza, hanem egy új diffrakciókorrekciós funkciót is, amely a JPEG-képekre alkalmazható fotózáskor. A fotós így kisebb rekeszértékkel is dolgozhat anélkül, hogy a diffrakció okozta képminőségromlástól kellene tartania.

Az objektív korrekciós adatait korábban az EOS Utility1 nevű szoftver segítségével kellett rögzíteni. Az EOS-1D X Mark II azonban a peremfényerő, a kromatikusaberráció-korrekció és a torzításkorrekció adatait is a fényképezőgépben2 tárolja, így már nem szükséges a JPEG-fájlok objektívtorzítási hibáinak számítógépes javítása. A funkció minden további, beépített objektívtorzítási információkkal rendelkező objektív adatait is befogadja, feleslegessé téve ezzel az adatok EOS Utility programon keresztüli rögzítését.

1A diffrakciókorrekcióhoz nem szükségesek az objektív korrekciós adatai

2Bizonyos objektívek nem rendelkeznek objektívtorzítási korrekciós adatokkal

Beépített digitális objektív-optimalizálás

eos-1d-x

Az EOS-1D X fényképezőgép révén a Canon Digital Photo Professional szoftvere megoldásokat kínált a különböző objektív- és képrendellenességek javításához. Az EOS-1D X Mark II esetében ezek a javítási funkciók egy külön digitális objektív-optimalizálás funkcióval együtt be vannak építve a fényképezőgépbe.

A digitális objektív-optimalizálás az objektív teljesítményét utánozza, számos matematikai funkcióval ismételve meg minden egyes állomást, amit a fény az optikai ösvényen keresztül megtesz. Ezeknek az adatoknak a segítségével a digitális objektív-optimalizálás a fényképezőgép aluláteresztő szűrője által okozott sokféle jellemző optikai hibát és felbontásveszteséget tud kijavítani azáltal, hogy minden felvételre egy inverz funkciót alkalmaz, így a képet közelebb hozza úgy, amilyennek szabad szemmel tűnik. Ezáltal részletgazdag, kiváló minőségű képek hozhatók létre, a fotósok pedig rugalmasan dolgozhatnak nagy vagy kis rekeszértékekkel, anélkül, hogy rendellenességek vagy diffrakciók miatt kellene aggódniuk.

Míg az objektívhibák javításai a képek készítésekor a JPEG-fájlokra alkalmazhatók, a digitális objektív-optimalizálás a RAW-képek fényképezőgépen belüli feldolgozásakor történik.

Finom részletességű képstílus

menu

menu

A „Finom részletességű” képstílust eredetileg az EOS 5DS és az EOS 5DS R típusokhoz fejlesztették ki, és az EOS-1D X Mark II is tartalmazza, hogy maximálisra lehessen növelni a fényképezőgépek 20,2 megapixeles érzékelőjével rögzített részletek mennyiségét. Ez a beállítás előtérbe helyezi a tónusátmeneteket és hangsúlyozza a finom részleteket. A Finom részletességet olyan képekhez találták ki, amelyeket közvetlenül a fényképezőgépről fognak felhasználni, utómunkák nélkül.

A Finom részletességű képstílushoz három állítható élesítési paraméter tartozik, melyek révén jobban szabályozható a kamerán belüli élesítés JPEG-fájlokon. A paraméterek hasonlóak az Adobe Photoshop és a Canon DPP szoftverének Életlenítő maszk szűrőjében találhatókhoz.

Az „Erősség” csúszkával be lehet állítani, hogy a képek széleire mennyi élesítést alkalmazzanak. A „Finomság” csúszka az élesebbé tett részletek méretét szabja meg, balra húzva lehet élesíteni a kisebb részleteket. A „Küszöb” csúszka azt határozza meg, hogy mennyi kontrasztra van szükség a kép egy adott részén ahhoz, hogy szélnek minősüljön és élesítsenek rajta. Alacsony beállítási értékeknél még a finom széleken is lehet élesíteni.

AWB: Környezet-előválasztás/Fehér-előválasztás

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

Az EOS-1D X Mark II az Automatikus fehéregyensúly (AWB)-beállítások különböző választékát kínálja, melyek eltérően viszonyulnak a mesterséges fényhez. A „Környezet-előválasztás” arra törekszik, hogy más EOS fényképezőgépek hagyományos AWB-beállításaihoz hasonlóan megőrizzen valamit a mesterséges fényforrások meleg színtónusaiból, hogy egy jelenet hangulatából minél több maradjon meg, miközben a „Fehér-előválasztás„ megszünteti a volfrám izzók melegének nagy részét, és amennyire csak lehet, igyekszik színsemleges képeket eredményezni.