Nagy sebesség – EOS-1D X Mark II

eos-1d-x

14–16 kép/másodperc

Legyél Te is nagy sebességre képes akcióhős!

14 kép/mp Teljes AF-/AE-követéssel, 16 kép/mp Élő nézet felvétellel

A profi fotósoknak sosem adatik meg egy újabb lehetőség. Éppen ezért bír elsőrangú fontossággal, hogy növelni lehessen az olyan döntő pillanatok megragadásának esélyét, mint amilyen a gólöröm vagy a célvonal átszakítása, és hogy mindezt ráadásul kiváló élességgel, pontosan lehessen megörökíteni. A Canon szakemberei tudatában vannak ennek, ezért 14 kép/mp1 maximális sebességű tükörvezérlést valósítottak meg, amihez teljes AF-/AE-követés társul.

Az Élő nézet üzemmódban való felvételkészítés tovább fokozza a teljesítményszintet, 16 kép/mp1 folyamatos rögzítést téve lehetővé, amennyiben az első kép készítésekor rögzítik a fókuszt és az expozíciót. Ez a képfrekvencia meghaladja a korábbi, EOS-1D X típus maximális tükörfelcsapási sebességét, és az a további előny járul még hozzá, hogy a jelenetet az Élő nézet üzemmódban folyamatosan látni lehet rögzítés közben.

1Maximális, nagy sebességű folyamatos felvételkészítés teljesen feltöltött LP-E19 akkumulátoregységgel, 1/1000 mp vagy ennél rövidebb záridővel, ISO 51200 vagy ennél nagyobb érzékenységgel, és max. rekeszértékkel (objektívtől függően)

eos-1d-x

Kettős „DIGIC 6+” processzor

Annak érdekében, hogy a 20,2 megapixeles CMOS-érzékelő végre tudja hajtani a gyors jelkiolvasást, az EOS-1D X Mark II egy elülső képfeldolgozó áramkört és kettős „DIGIC 6+” processzort használ a gyors jelfeldolgozás megvalósításához. Ezeknek a processzoroknak a hihetetlen teljesítménye lehetővé teszi a megnövelt tartományt, a jobb zajcsökkentési képességet mind nagyobb, mind kisebb ISO érzékenység mellett, a képeknek természetes bőrtónust kölcsönöz (ahogy ezt a Canonnál már megszokhattuk), különböző, valós idejű lencsekorrekciókat alkalmaz JPEG-képekre még kb. 16 kép/mp sebesség melletti, Élő nézetben történő felvételkészítés esetén is, továbbá DCI 4K felbontásban akár 60 kép/mp sebességgel vagy Full HD minőségben akár 120 kép/mp sebességgel készít videofelvételeket.

Gyorsan visszaálló tükörtechnológia

Az EOS-1D X Mark II által biztosított nagy képkockasebesség, valamint a gyors és pontos autofókusz eléréséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a tükör kilengése gyakorlatilag nulla legyen, és a tükrök a lehető leggyorsabban és legpontosabban térjenek vissza a kiinduló helyzetükbe. Ennek eléréséhez az EOS-1D X Mark II kétmotoros rendszert használ, amelynek eltérő nyomatékú motorjai vezérlik a tükör és a rekesz mozgását. Ez nemcsak nagy sebességet tesz lehetővé, de egyúttal ki is küszöböli, hogy a két mozgatási fázis hatással legyen egymásra. A tükörvezérlő és a rekeszvezérlő motor egy elasztikus anyagból készült lebegő tartón található. Ez a megoldás csökkenti az üzemelés zaját, és biztosítja, hogy csak nagyon kis mértékű rezgés keletkezzen felvételkészítés során.

eos-1d-x

CFast 2.0™ adathordozó

Az EOS-1D X Mark II az első olyan EOS fényképezőgép, amely a CompactFlash kártyahely mellett egy CFast 2.0™ kártyahellyel is rendelkezik. A CFast 2.0™ méretben hasonló a CompactFlash kártyákhoz, azonban süllyesztett érintkezőkkel rendelkezik, ami a kártyát robusztusabbá teszi, és kisebb eséllyel jelentkeznek az elgörbült érintkezők miatti problémák. A CFast 2.0™ technológia jelenleg 440 MB/s maximális írási sebességgel rendelkezik, amely háromszor nagyobb, mint a leggyorsabb CompactFlash (150 MB/s). Ez a gyors írási sebesség egy 170 teljes felbontású képből álló folyamatos RAW-felvételsorozatot tesz lehetővé. Emellett az exFAT formátum támogatásával2 megszűnik a 4 GB-os fájlméret-korlátozás, így többé nem szükséges egyesíteni a fájlokat videofelvételek készítésekor.

2A 4 GB-os fájlméretkorlát továbbra is érvényben marad, hogy támogatni lehessen a korábbi FAT32 formátumot 128 GB-os vagy kisebb CF-kártyákon.

eos-1d-x

Nagy felbontású érintőpaneles LCD-képernyő

Az EOS-1D X Mark II által készített csúcsminőségű fényképeket kiváló minőségű LCD-képernyőn érdemes megnézni még a készítés pillanatában. Ennek lehetővé tétele érdekében az EOS-1D X Mark II Clear View LCD II képernyője 3:2-es képaránnyal és változatlanul 3,2”-es képernyőmérettel rendelkezik. Az EOS-1D X típushoz viszonyítva a kijelző pixelsűrűsége megközelítőleg az 1,25-szörösére nőtt, a pontok száma pedig 1,62 millióra.

A kapacitív érintőképernyő segítségével könnyű kiválasztani az AF-pontokat, illetve váltani közöttük, és lehetőség van a nagyított nézetre is, amikor Élő nézet vagy Videofelvétel üzemmódokban készül felvétel.

Intelligens kereső II

eos-1d-x

Profiként a legkevésbé sem engedheted meg magadnak, hogy levedd a szemed a témáról. A keresőtől való elfordulással fennáll annak veszélye, hogy lemaradsz egy kulcsfontosságú pillanatról, ezért a Canon szakemberei komolyan vették az EOS közösség visszajelzéseit, és több adattal látták el az EOS-1D X Mark II keresőt, hogy ezek testre szabhatósága révén jobban megfeleljen az egyes fotósok igényeinek. Most már anélkül is könnyedén módosíthatod a beállításokat és ellenőrizheted a fényképezőgép állapotát, hogy le kellene venned a szemed a keresőről.

Ellenőrizheted és módosíthatod a kereső összes beállítását, így például a felvételi módot, a mérési módot, a fehéregyensúlyt és a felvételkészítési módot, villódzás észlelésekor pedig értesítést is kapsz.

A keresőn keresztüli, közel 100 százalékos rálátás biztosítja, hogy a rögzíteni kívánt teljes képet látni lehessen, miközben a 20 mm-es szemtávolság intenzív bepillantást nyújt a fényképezőgép előtt zajló eseményekbe, így könnyen és saját elképzeléseidnek megfelelően foghatod be a képet.

Kettős tengelyű elektronikus szint

eos-1d-x

A Kettős tengelyű elektronikus vízmérték segít, hogy a fotós egyenesen tartsa a fényképezőgépet felvétel közben – ez az extra funkció ideális, amikor a fotós egyenes horizontra törekszik vagy építészeti alkotásokat fényképez. Mind a függőleges tengelyű (előre-hátra történő), mind pedig a vízszintes tengelyű (egyik oldalról a másikra történő) mozgást 1˚-os lépésekben érzékeli, a szint pedig a keresőben (a fókuszpontok felett) és az LCD-képernyőn is látszik, ezért ez az eszköz különösen hasznos éjjel, amikor nehezen vehetők ki a referenciapontok a keresőben.

Gyorsvezérlés képernyő

Minden fotósnak más a munkamódszere, és a fénykép-információk és paraméterek ellenőrzését és módosítását illetően egyedi igényei vannak. A könnyű munkavégzés érdekében lehetőség van a fényképezőgép Egyéni gyorsvezérlés képernyőjén található ikonok típusának, méretének és elhelyezkedésének gyors és egyszerű módosítására, ezáltal a kedvenc beállítások gond nélkül elérhetők.

eos-1d-x

Fokozott tartósság és megbízhatóság

Professzionális csúcsmodellként az EOS-1D X Mark II két lépéssel a többi EOS DSLR típus előtt jár, ha a kialakításról és a tesztelési szabványokról van szó. Az EOS-1D X Mark II zárat úgy alakították ki, hogy kb. 400 000 fordulaton működjön, és a tükröt és a hozzá tartozó vezérlőket is úgy tervezték meg, hogy megfeleljenek ennek a magas szintű teljesítménynek.

Nemcsak a belső meghajtó-mechanizmusokat tervezték és szánták a profi modellre jellemző általános tartósságra, hanem a fotós által használt gombokat és vezérlőket is ugyanilyen nagyfokú tartósság szempontjából tesztelték.

Magnéziumötvözet kialakítás, nagyfokú ellenállás az időjárással szemben

A korábbi EOS-1 sorozatú fényképezőgépekhez hasonlóan az EOS-1D X Mark II készüléket is a zord környezetben való folyamatos professzionális használatra tervezték. Ugyanazzal a por- és cseppálló szerkezettel rendelkezik, mint az EOS-1D X, összesen 76 szigetelőelem található rajta a gombok körül és az alkatrészek csatlakozásánál, így a víz és a por nem jut be a gép belsejébe. A Canon L sorozatú EF-objektívekkel és a Speedlite 600EX-RT vakuval való kiegészítés esetén az illesztési pontok körüli gumitömítések folyamatosan biztosítják az időjárásálló szigetelést. A magnéziumötvözetből készült vázzal és belső szerkezettel együtt a fényképezőgép masszív, strapabíró, és készen áll az intenzív, professzionális használatra.

eos-1d-x
eos-1d-x

Hőelosztás

Ha gyors üzemmódban, hosszú időn keresztül, megszakítás nélkül folyamatosan videofelvételt vagy fényképeket készítenek, a CMOS-érzékelő és a kettős „DIGIC 6+” processzor hatalmas mennyiségű adattal birkózik meg, viszont eközben jelentős mennyiségű hő keletkezik. Ezt a hőt egy speciális cső vezeti el az érzékelőtől és a processzoroktól az akkumulátorkamra tetejére, ahol aztán a hő eloszlik, így a fényképezőgép mindig használatra kész.

Az EOS-1D X Mark II hőelosztó rendszere a nagy teljesítményű processzorokkal együtt lehetővé teszi a folyamatos, akár 29 perc 59 másodperc hosszúságú 4K videofelvételek készítését.