Autofókusz – EOS-1D X Mark II

Vigyázz, kész, kattints

Olyan éles a kép, hogy az már veszélyes.

eos-1d-x

360 ezer pixeles RGB+IR fénymérés-érzékelő

A fényképezőgép egy 360 000 hasznos képponttal rendelkező (736×496 WVGA-közeli felbontás) RGB+IR fénymérés-érzékelővel van felszerelve. A kiértékelő fénymérés és a kiértékelő vakufény az érzékelő által észlelt információkon alapul. Az érzékelő infravörös (IR) fény érzékelésére szolgáló infravörös pixeleket is tartalmaz, ami segítséget nyújt az EOS jelenetérzékelő rendszernek a jelenetek elemzésében és az AF pontosságának javításában. Az infravörös pixelek az RGB pixelekkel együtt a fényerő, szín és az arcok felismerésére is szolgálnak egy jelenet esetében. A távolságinformációk figyelembe vétele mellett az algoritmus a téma felismeréséhez az arcfelismerési és a színinformációkat is felhasználja.

A fénymérés-érzékelőt egy speciális DIGIC 6 processzor támogatja, amely minden színadatot és arcérzékelési adatot képes feldolgozni, hogy kiemelkedő pontossággal felismerje a fotózandó témát.

eos-1d-x
eos-1d-x

EOS iTR rendszer

A 360 000 pixeles RGB+IR érzékelő arcérzékelési és színkövető funkciói továbbítódnak az EOS Intelligens nyomkövető és felismerő rendszer felé. Az EOS-1D X MARK II fényképezőgépen az EOS iTR AF tartalmazza az EOS 7D Mark II fényképezőgépen található, továbbfejlesztett algoritmusokat, melyek nagyban javítják az általános témakövetési teljesítményt.

Az arckiemelő mód mellett egy témakövetési mód is hozzáadásra került olyan pillanatok fotózásához, amikor az arc nem mindig látható, és amikor a főtéma nem valamilyen személy.

eos-1d-x

AI Servo AF III+

A Canon AI servo AF III+ olyan AF-algoritmust tartalmaz, amely az EOS intelligens követő és felismerő (EOS iTR) rendszerrel együtt jobb érzékenységet biztosít a téma hirtelen mozgásával járó helyzetekben, és a fókuszálást megnehezítő körülmények esetén is pontos élességállítást tesz lehetővé.

Az EOS-1D X Mark II hat AF esettanulmány-beállítással rendelkezik, melyek segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb opciót az adott témához. Ezek az esettanulmányok különböző beállításokat kínálnak a három különböző, egyedi AF-beállításhoz, így a követési érzékenységhez, a gyorsulás/lassulás követéséhez, illetve az AF-pont automatikus váltásához. Ezek a paraméterek a személyes igényeknek megfelelően további módokon testre szabhatók.

61 pontos kibővített autofókusz-terület

eos-1d-x

Az AF-pontok által lefedett terület növelésére igencsak nagy igény van a fotósok között, legyenek akár profik, akár amatőrök. Az EOS-1D X Mark II fényképezőgépben az AF-pontok nagyobb területen helyezkednek el – ez 8 százalékkal nagyobb függőleges bővülést jelent a központi területen, és 24 százalékkal nagyobb függőleges bővülést jelent a periférián –, így nagyobb szabadságot adnak a témák áthelyezésében a kompozíció létrehozásakor.

A 41 kereszt típusú és 5 dupla kereszt típusú AF1-pont tovább gazdagítja az EOS-1D X Mark II fókuszálási képességének hatósugarát. A kereszt típusú AF-pontok precízebb autofókuszt biztosítanak a befogott kép nagyobb területén, ezáltal pontos fókuszt garantálnak, ami elengedhetetlen a gyorsan mozgó témák esetében. Mind a 61 AF-pont, valamint a 41 kereszttípusú AF-pont egyénileg választható.

1A rendelkezésre álló fókuszpontok, kereszt típusú fókuszpontok és kettős kereszt típusú AF-pontok száma az objektívtől függően változhat.

eos-1d-x

AF-pont kiválasztása

Használd együtt a 61 AF pontot, vagy csoportosítsd őket mozgatható zónákba, így a középponton kívül eső témákat is megörökítheted. Természetesen egyetlen AF pontot is kiválaszthatsz, amennyiben a téma egyetlen pontjára kívánsz fókuszálni.

Az EOS 7D Mark II típusnál népszerűvé vált Nagy zóna szintén az EOS-1D X Mark II fényképezőgép funkcióihoz tartozik, lehetővé téve mozgó témák követését, emellett a precíz kompozíciót igénylő, nagy sebességgel haladó témákhoz is rendkívül hasznos.

61 AF-pont 21 kereszt típusú AF-ponttal f/8 értéken

eos-1d-x

A természet- és sportfotósoknak gyakran kell extenderrel ellátott szuper-teleobjektíveket használniuk a téma jobb megközelítése érdekében. Az ebből adódó f/8 rekeszérték-beállítás korlátozza az AF használhatóságát. Az 1D X típus 1 pontos, f/8 rekeszértékű AF kapacitása az EOS-1D X Mark II típusnál jelentősen megnövekedett, maximum 61 pontra2, plusz 21 kereszt típusú pontra. A témakövetést megkönnyítő AF-zóna és az EOS iTR AF hatékony segítség a témakövetésben még szuper-teleobjektívvel és extenderrel való fotózás esetén is.

2A rendelkezésre álló fókuszpontok és kereszt típusú fókuszpontok száma a használt objektívtől függően változhat.

eos-1d-x

Autofókusz -3 Fé mellett

Az AF-rendszer még kihívást jelentő fényviszonyok mellett is megkönnyíti a témára való fókuszálást. Az AF alacsony intenzitási határértéke -3 Fé3-re javult, ezáltal olyan helyszíneken is könnyedén lehet fotózni, ahol korábban lehetetlen, illetve nehézkes vagy pontatlan volt az autofókusz használata, így pl. sötét helyeken.

3-3 Fé egyetlen központi AF-pont fókuszálása esetén, f/2,8 rekeszértéknél, 23 °C hőmérsékleten, ISO 100 érzékenység mellett

Vörösen megvilágított AF-pont megjelenítése

A legelőször az EOS-1D Mark IV típusnál megtalálható funkció, azaz a piros AF-keret az EOS-1D X felhasználók visszajelzéseinek köszönhetően ismét bemutatkozik. A megvilágított keretmegjelenítéssel együtt az EOS intelligens helyszínelemző rendszer és a piros szuperimpozíciós (egymásra vetítéses) kijelzős optikai rendszer az EOS-1 sorozatnál is megtalálható. Mivel sötét helyeken könnyű megtalálni az AF-pontot, illetve azonnal kiválasztani egyet, a témabeállítás rossz fényviszonyok mellett is egyszerűbb.

eos-1d-x

Villódzásészlelés

Villódzó fények (például fénycsövek) esetén a rövidebb záridő használata a fény villódzásának frekvenciájától függően szokatlan expozíciót és színeket eredményezhet. Az EOS-1D X Mark II az EOS 7D Mark II, EOS 5DS R és EOS 5DS fényképezőgépekhez hasonlóan észleli a villódzás frekvenciáját, és a felvétel időzítésével a legnagyobb fényerőnél, a villódzás hatását minimálisra csökkentve készíti el a képet. Ez a funkció 100 Hz-es és 120 Hz-es villódzási frekvencia esetén működik, és fejlett algoritmusa megakadályozza a villódzó fény helytelen érzékelését.

0%