Dupla pixeles CMOS AF

A Dual Pixel CMOS AF rendszer egy érzékelőalapú, fázisérzékelő autofókusz (AF) technológia, amelyet egyenletes, nagy teljesítményű fókuszkövetéshez terveztek videofelvétel közben, valamint a gyors autofókuszáláshoz állóképek készítésekor Élőkép felvételi módban.

A Canon által kifejlesztett egyedülálló technológia ideális a professzionális „pull-focus” hatás elérésére: a téma folyamatosan közelít a néző felé, miközben éles fókuszban marad, a háttér pedig elmosódott – ez az EOS videók egyik fő jellegzetessége.

Ennek a forradalmi újításnak köszönhetően a téma megragadása és az éles fókusz megtartása még mozgás közben is egyszerűbb, mint valaha.

Miért fejlesztettük ki a Dual Pixel CMOS AF rendszert?

A lehetőség, hogy a kép témája korlátozott mélységélesség mellett is jól elkülönüljön, magával vonja annak követelményét, hogy a fókuszt akkor is megőrizhessük, ha a téma mozog, vagy ha a fókuszpont megváltozik. A Dual Pixel CMOS AF rendszert azért fejlesztettük ki, hogy a fókusz beállítása videofelvételek készítése közben is egyszerű és egyenletes legyen – rácáfolva arra az általános elképzelésre, hogy a DSLR videó üzemmódját csak a profik képesek jól használni. A Dual Pixel CMOS AF rendszert ráadásul úgy fejlesztettük ki, hogy javítsa az Élőképes felvételkészítési mód használhatóságát – a teljesítmény egyre inkább megközelíti a kereső használatakor tapasztalhatót.

A funkció működése

A CMOS képérzékelő felületének minden hasznos képpontja két különálló fotódiódából áll, amelyek az autofókusz fázisérzékelésekor külön olvassák az adatokat, képalkotáskor pedig együtt. A Dual Pixel CMOS AF az Élőképes képmező magasságának és szélességének több mint 80%-án lehetséges, és rendkívül pontos megalkuvás nélküli képminőség mellett.

Az érzékelőalapú autofókusz más módjaival ellentétben, amelyek az autofókuszálást vagy képalkotó funkciókat az érzékelő adott képpontjaihoz kötik, a Dual Pixel CMOS AF érzékelőjének képpontjai képalkotó pixelként és fázisérzékelő AF pixelként is használhatók. Ennek eredményeként nincs szükség további képalkotó folyamatra az AF-hez kötött pixelek esetében, amely gyors fókuszálást és maximális képminőséget biztosít állóképek és videofelvétel készítése közben.

A képsík fázisérzékelésének végrehajtásához a bal és jobb fotódiódákat egymástól függetlenül olvassa be a rendszer, és az eredményül kapott parallaxis képeket használja fel a fáziskülönbség kiszámítására.

Az AF-fáziskülönbség technika használatával kiszámítható az objektív fókuszpozíciója.


Ezzel szemben a legelterjedtebb kontraszt-AF módszer a fókuszhelyzetet az objektív előre-hátra mozgatásával keresi, így az AF sebessége lassabb lesz, és kevésbé egyenletes.

Bekapcsolt arc- és tárgyfelismerés mellett a Movie Servo AF követi a kiválasztott témát, ha az mozog, illetve mikor Ön újrakomponálja a képet. Úgy is választhat különböző fókuszterületeket, ha felvétel közben egyszerűen megérinti az érintőképernyőt.

A Dual Pixel CMOS AF kompatibilis a 103 EF objektívekkel, lefedve az EF és EF-S típusokat, a rögzített fókusztávolságú, nagy látószögű objektíveket és teleobjektíveket. A rendszer jelentős javulást eredményez az autofókusz teljesítményében, és nagyban megnöveli az AF sebességét.


Tekintse meg a Dual Pixel CMOS AF – EF objektív kompatibilitási listát