Hogyan őrizheti meg az adatok biztonságát a munkahelyen?

Ne hagyja, hogy a nyomtatóbiztonsági fenyegetések problémát jelentsenek. A Canon „IoT biztonsági jelentésben” 4 módszert ismertet irodája megóvására.

JELENTÉS LETÖLTÉSE

Open plan corporate office with 3 rows of workstation desks

Hogyan válhat irodai eszközeiből biztonsági tartalom?

Az információk még soha nem voltak olyan értékesek vagy könnyedén elérhetők, mint napjainkban. A mind nagyobb teljesítményű mobileszközök által egyre inkább teret nyerő rugalmas munkavégzés a kényes adatok kezeléséhez kapcsolódó kockázatok további növekedését eredményezi. A vállalkozások számára ez folyamatos harcot jelent az alkalmazottak hatékony munkavégzésének biztosítása és a csatlakoztatott eszközök és helyszínek tömkelegének hálózati biztonságáról való gondoskodás között.

A legtöbb vállalkozás szíve az iroda, ahol ezek az eszközök és az őket üzemeltető személyek találkoznak. Az innováció átszabja ugyan az irodai környezet arculatát, mégis ez marad a vállalati biztonság legátjárhatóbb területe. Mivel minden nap újabb végpontok lépnek a munkahelyre, az IT- és biztonsági csapatok folyamatosan a biztonsági fenyegetések minimálisra csökkentésével vannak elfoglalva. Számos vállalkozás esetében azonban sok, naponta használt eszköz esik ki a figyelem középpontjából. Az okostelefonok, táblagépek és csatlakoztatott eszközök előretörésével a legnagyobb fenyegetések időnként a legbiztosabbnak hitt eszközökről érkeznek.

A Canon az „IoT-biztonsági jelentésben” 4 módszert ismertet csatlakoztatott irodája megóvására.

Hozzon létre biztonságos kiberbiztonsági kultúrát

Az irodában a munkaerő és a technológia egyesített ereje kell, hogy legyen az irodai biztonság első védvonala. Míg az új és fejlett innovációk áradata a munkahelyen továbbra is elsődleges figyelmet élvez, a vonaton hagyott telefonok, a nyilvános helyeken folytatott beszélgetések és a nyomtatókban hagyott bizalmas dokumentumok továbbra is mindenhol kihívást jelentenek a biztonsági csapatok számára. Az információk végső soron számos formát ölthetnek, a különféle szerepekben lévő emberek pedig mindig kockázatot jelentenek. IoT körül keringő hírek között könnyű elfelejteni, hogy a csatlakoztatott nyomtatók és szkennerek szintén részét képezik ennek az egyre növekvő ökoszisztémának.

Az EMEA régióban szinte minden második vállalkozás vezetője (47%) tud a szervezeten belül hiányzó dokumentumokról, míg 46%-uk tud olyan alkalmazottakról, akik a szervezeten kívül hagynak el dokumentumokat. További információért töltse le az IoT-biztonsági jelentést. Ha az iroda a potenciális információbiztonsági fenyegetések kivédésének jelentős szerepet szán, egyértelmű lépéseket kell tennie.

A kényes adatokat tartalmazó dokumentumok nyomtatásakor például elengedhetetlen, hogy a papíralapú példányokhoz csak akkor lehessen hozzáférni, ha a küldője fizikailag fel tudja venni a papírtálcáról. Ezen fontos intézkedés és egy biztonságos nyomtatási megoldás hiányában előfordulhat, hogy az adatok a nyilvános területen gazdátlanul fekszenek.

Ez többnyire ártalmatlan figyelmen kívül hagyásnak tűnik, a nagyobb mértékű hiányos adatkezelés azonban jelentős lehet. A pénzbírságok és az ezt követő üzleti lehetőségek elvesztése folyamatos károkat okozhat a szervezetnek. Ugyanakkor a tájékozott munkaerő, amely teljes mértékben tisztában van az adatvédelemre vonatkozó felelősségi körével, a legjobb módja a lehetséges problémák kivédésének.

Open plan corporate office with 3 rows of workstation desks

A hardvereszközök védelme

Az új és már meglévő hardverek biztonsága szintén fejfájást okozhat, hiszen a régebbi eszközöket gyakran figyelmen kívül hagyjuk.

Vegyük például a nyomtatót! Továbbra is minden nap használatban vannak, csatlakoznak a vállalati hálózathoz, és gyakran egy szervezet legbizalmasabb adataival is érintkezésbe kerülnek.

Míg a vállalati hálózat - amelyen a legtöbb vállalati nyomtató működik -, felel részben az ellenőrzési és a biztonsági funkciók biztosításáért, sok vállalkozás figyelmen kívül hagyja a vállalati hálózatok ezen képességét. Ezáltal nem csupán kiszolgáltatják eszközeiket a támadásoknak, de biztonságos nyomtatási megoldásokat sem tudnak biztosítani. Jellemzően sokan gondolnak a nyomtatókra úgy, mint egy irodai berendezésre, afféle mellékes eszközre. Azonban napjaink irodai szintű eszközei ennél sokkal összetettebbek: beágyazott operációs rendszerekkel rendelkeznek, és felhőalapú, integrált dokumentumkezelési megoldásokat támogatnak.

A vállalatoknak azt sem szabad elfelejteniük, hogy a legtöbb eszköz ugyanúgy rendelkezik merevlemezzel, mint a számítógépek. Az adatok titkosítása, csak az adott személyeknek engedélyezett hozzáférés, és az adatok felelős módon történő eltávolítása révén tovább csökkenthethető a rendszer sérülékenysége.

A részletes irányelvek és előírások még csak félsikert jelentenek irodai biztonság terén. A vállalkozásoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy nem kerülik el a figyelmüket a leginkább használt eszközök.

A GDPR – az EU új általános adatvédelmi szabályzata – közelgő végrehajtása felhívja a figyelmet, és haladéktalanul emlékezteti a vállalkozásokat az irodai biztonság minden aspektusának azonnali átvizsgálására és újragondolására.

A megfelelőség biztosításáról a vállalkozások néhány egyszerű lépéssel gondoskodhatnak. Ami pedig még fontosabb, hogy a szervezeteknek nem csupán az iroda biztonsági irányelveit, de a kényes adatok biztonságos megőrzésére vonatkozóan a munkavállalók egyéni szerepét is meg kell ismertetniük alkalmazottaikkal.

Amennyiben többet szeretne megtudni arról, hogyan óvhatja meg irodai környezetét a külső és belső információbiztonsági fenyegetésektől, tekintse meg a webináriumot!

Óvja meg irodájának kiberterét 

Európában a vállalatok 32%-a esett a kiberbűnözés áldozatául. Tudja meg, hogyan óvhatja meg IoT-csatlakoztatott irodai környezetét az irodai biztonságról szóló legfrissebb jelentésünkből

JELENTÉS LETÖLTÉSE

Male on computer looking at screen

Kapcsolódó megoldás

További tájékoztatás

Tudja meg, hogyan segíthetik vállalkozását a Canon nyomtatóbiztonsági megoldásai.


KAPCSOLAT