Könyvnyomtatás: az innováció támogatása együttműködéssel

A Canon Future Book Forumának szakértői osztják meg gondolataikat az iparági együttműködésről

Tartalom letöltése

Nyomtatási kihívásokból üzleti lehetőségek

Tudjon meg többet a nyomdai szolgáltatók, és a technológiai beszállítók közötti, a könyvnyomtatás jövőjét formáló együttműködésről

Tartalom letöltése

Peter Fisk of GeniusWorks presenting at Canon’s Future Book Forum

Könyvkiadás: az innováció nyolc legfontosabb eleme

A Canon éves Future book Forumán résztvevő nyomdai szolgáltatók, kiadók és a digitális technológiát nyújtó szolgáltatók az iparágat aktuálisan alakító trendekről osztják meg nézeteiket és ötleteiket. A 2017-es Forum az „okoskönyv” ötletére épült – személyre szabott élmény a fizikai könyvek magával ragadó, kézzelfogható, lapozható és értékes tulajdonságaival, és a digitális formátumokban rejlő lehetőségekkel. 

Az elképzelés még nem valósult meg teljesen. A Forumon szervezett szakértői kerekasztal szerint a megvalósításhoz mélyebb együttműködés és folyamatoptimalizálás szükséges, valamint az, hogy a digitális könyvkiadás ellátási lánca alkalmazkodni tudjon a változás jelentette új kihívásokhoz. A megbeszélés során a változás és innováció nyolc legfontosabb eleméről is szó esett.

Young woman reading book on train

1. Eltérő terjesztési modellek: az új technológiáknak köszönhetően a különböző tartalmak többféle platformon is áthaladnak, miközben új üzleti modellek teremtik elő az ehhez szükséges pénzt. A becslés nem könnyű: 2011-ben a Financial Times egy cikke „Az útikönyv halála” címmel jelent meg, azonban 2016-ban a Nielsen felmérése szerint az útikönyvek eladása 4,45%-os emelkedést mutatott. Ebben az esetben is megváltozott a termék természete; a Lonely Planet kiadó digitális és papíralapú platformokra is készít új tartalmakat, ha pedig nyomtatásról van szó, nyomtatott útikalauzok széles választékát kínálják: a New Yorkba látogatók nem kevesebb mint négyféle könyv közül is választhatnak. 

2. A piac csökkenő időkerete: a könyvek nem versenyezhetnek a közösségi média „mindig azonnali” környezetével, és a 24 órás hírfolyamokkal – azonban részletekbe menő elemzéseket és megjegyzéseket kínálhatnak a népszerű trendekkel és témákkal kapcsolatban. Ráadásul a digitális nyomtatási folyamattal elérhető „terjesztés és nyomtatás” sok lehetőséget rejt magában. Az Ullstein Buchverlage kiadónál dolgozó Michaela Philipzen azon dolgozik, hogy a külföldön élő, németül beszélő közönség a németországi megjelenéssel egyidőben kaphassa kézbe az adott könyvet. „Ha képesek vagyunk előbb kiszállítani az átfogó fájlokat annak érdekében, hogy a megjelenési dátumok egybeessenek, az nekünk és az ügyfeleknek is óriási előnyt jelent.”JELENLEG NEM HASZNÁLJUK KI TELJES MÉRTÉKBEN A KÖNYVKIADÁS VILÁGÁBAN RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ TECHNOLÓGIAI FUNKCIÓKAT, ÉS EZÉRT MÉG NEM ÉRTJÜK, MILYEN HATÁSSAL LEHETNEK EZEK A MŰKÖDÉSÜNK MÓDJÁRA

Dr. Sven Fund, a fullstopp alapítója
és marketingigazgatója

3. A kiadók inkább kockázatkerülők: 2003-as megjelenése óta a Da Vinci-kód című könyvből több mint 80 millió példányt adtak el, az elmúlt öt évben azonban nem volt olyan könyv, amelyből 20 millió példány felett tudtak értékesíteni. A kevesebb eladás kisebb profitot eredményez, ami növeli az új szerzőktől származó művek kiadásának kockázatát is. Hasonlóképp, a fejlesztések, mint a magánkiadás zsúfolttá teszik a piacot, így az új kiadásoknak nehezebb kitűnniük – az új művek számára „a lehetőségek ablaka” csupán négy hétig áll nyitva. 


4. Zsugorodó példányszámok: az Európai Kiadók Szövetsége szerint az e-könyvek értékesítése a könyveladások összességének 6–7%-ára állt be – ez a szám pedig alacsonyabb annál, mint amitől sokan féltek. Más területekről is érkeznek digitális kihívások: a közösségi média is versenyez a fogyasztók figyelméért, de az emberek egyre többször választják a maratoni tv-nézést vagy streamelt sorozatnézést is. 

5. A magánkiadások új tartalmat generálnak: noha nem teljesen új jelenségről van szó – Jane Austen és Marcel Proust is így adta ki műveit – a digitális termékek jelentette lehetőségekkel a nyomtatás (vagy az e-olvasó eszközökön való megjelentetés) könnyebb, mint valaha. 

6. Különleges érdeklődési területek: a rövidtávú, igény szerinti digitális könyvkiadási modellekkel nem jelent problémát a készletben lekötött tőke, és minden hobbi vagy szenvedély piaci rést jelenthet a kiadóknak. A kisebb nyelveken történő kiadás gazdaságos lesz. Nincs olyan, hogy nem kapható – például a müncheni Goloseo kiadó az értékes gyermekirodalom felélesztésére szakosodott, nyomtatott és digitális formátumokban egyaránt. 

7. A „digitális bennszülötteknek” kézzel fogható könyvre van szükségük: az embereket túlságosan leterheli a digitális média. Egy, a Two Sides által végzett 2017-es felmérés szerint a válaszadók 72%-a inkább a nyomtatott könyvek és újságok olvasását részesíti előnyben, 69%-uk pedig azért fordul a nyomtatott anyagokhoz, hogy „kikapcsoljon” az elektronikus eszközeiről. 

8. A fogyasztók többplatformos tartalmat várnak el: ha épp nem könyvvel „kapcsolódnak ki”, a digitális bennszülöttek hozzá vannak szokva, hogy egyszerre több eszközön kövessenek különböző tartalmakat — legyen szó akár írott, hangzó vagy képanyagról.

Delegates in discussion during roundtable debate at Canon’s Future Book Forum


„A KÖNYVNYOMDÁKAT ARRA ÖSZTÖNÖZZÜK, HOGY LEHETŐLEG NE PASSZÍV SZEREPLŐK LEGYENEK, HANEM VEGYÉK ÉSZRE, HOGY OLYAN POZÍCIÓBAN VANNAK, AMELY ELŐSEGÍTHETI AZ INNOVÁCIÓT.

Peter Wolff, főigazgató
Kereskedelmi célú nyomtatók és CRD
Ügyfélcsoport, Canon Europe

Fenyegető kilátások helyett lehetőségek

Első ránézésre néhány trend – mint például a magánkiadás, és a visszaeső példányszámok – fenyegetőnek tűnhet, de ezeket kihívásoknak kell tekinteni, a kihívások pedig lehetőségeket jelentenek. Ezek kiaknázásához pedig a kiadóknak, nyomdai és technológiai megoldásokat szolgáltatóknak össze kell dolgozniuk. Végül is ők alkotják a „szakértői triumvirátust”, ők adják a könyvgyártási folyamatot majdnem teljesen lefedő aspektusokat. 

Peter Wolff, a Canon főigazgatója a következőket mondta a kerekasztal-beszélgetésről: „Minden egyes láncszemnek felül kell vizsgálnia, amit jelenleg gondolunk az iparágról. A digitális gondolkodásmód segítségével a kiadók jövője olyan lehet, amelyben a kis példányszámú és igény szerinti nyomtatás valósággá válik, és amelyben a könyvkiadási tartalmak életciklusának proaktív kezelése lehetővé teszi számukra a tartalmaik kereskedelmi értékének maximalizálását, valamint könnyebb elérhetőséget biztosít a fogyasztók számára. Azonban az innováció a kiadók, a könyvnyomdák és a technológiai megoldások szolgáltatói közötti nyílt párbeszéd és folyamatos együttműködés nélkül nem tűnik elérhetőnek. A következő lépést nekünk kell megtenni.”

Tudjon meg többet arról, hogyan alakíthatja át a nyomtatási kihívásokat üzleti lehetőségekké!

Támogató megoldások

További tájékoztatás

Fedezze fel, hogyan növelheti bevételét!

KAPCSOLAT