BUSINESS BYTES

Ideje, hogy az oktatás is megérkezzen az információs korba

Moving teaching into the information age

Az oktatás észrevétlenül fog átalakulni: az eddigieknél sokkal személyre szabottabb és hatékonyabb lesz, illetve a közös munka kiemelkedő szerepet kap majd benne. Az új információs technológiák és az információ gyors áramlása lehetővé teszi egy olyan új tanulási módszer megjelenését, amely kevésbé kötődik a felügyelt, osztálytermekben tartott órákhoz, és sokkal interaktívabb, testre szabottabb, illetve rugalmasabb lesz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a diákok sokkal több lehetőség közül választhatnak. Nem kell többé várniuk, hogy egy fontos jegyzet visszakerüljön a könyvtárba, hiszen az elektronikus könyvtárból mindig minden elérhető. A tanulók közötti együttműködés rendkívül egyszerűvé válik internetkapcsolattal és webkamerával, és nem lesz rá szükség, hogy ugyanabban a városban vagy akár országban legyenek. Sőt, a kapcsolattartást akár egy olyan mobilalkalmazás is segítheti, mint például a WhatsApp. Bár már ez is pozitív előrelépés, de nem az interaktivitás az egyetlen előnye a jövő digitalizált oktatási modelljének.

A minőség javítása

A technológia egyszerűvé teszi a tartalmakhoz való hozzáférést, és így kulcsfontosságú szerepet játszik majd a tanárok és a diákok elvárásainak alakításában. Azok a szervezetek tudnak a jövőben magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtani, amelyek képesek lesznek lépést tartani a gyors változásokkal és a technológiai újításokkal. A tanárok átfogó képet kaphatnak a diákjaikról és fejlődésükről a felhőalapú technológiák és a valós idejű adatokhoz való hozzáférésnek köszönhetően. Ahelyett, hogy évről évre a vizsgajegyek által mutatott pontatlan és leegyszerűsített képre hagyatkoznának, nyomon követhetik ahogy diákjaik átfogó ismeretekre tesznek szert, látják erősségeiket és gyengeségeiket, illetve hogy mi az a munkamódszer, ami számukra a legmegfelelőbb. Mindez lehetővé teszi, hogy személyre szabott fejlesztési terveket hozzanak létre minden egyes diák tanításához, és azt valóban az egyéni igényekhez igazíthassák.

A folyamatok optimalizálása

Az oktatásihoz kapcsolódó adminisztráció leegyszerűsítése nem tűnik egy felkapott témának, mégis elengedhetetlenül fontos a vezetők számára, hiszen komoly költségmegtakarításokhoz vezethet. Az adattárolás és -archiválás, a munkafolyamatok automatizálása, az űrlapok kitöltése, a megfelelőség, valamint a diákokkal és szüleikkel történő kapcsolattartás mind egyszerűbbé és hatékonyabbá tehető a megfelelő technológiai beruházással. Annak ellenére, hogy nehéz megindokolni az újabb kiadásokat rövid távon, a befektetés megtérülési mutatja jelentős eredményeket hoz hosszú távon, és bőven alátámaszthatja, hogy miért érdemes az oktatási intézményekben is üzleti megoldásokat alkalmazni az adminisztráció fejlesztésére.

Diákok mobilitása

A mobil megoldások terjedése, a folyamatos adatáramlás és az állandóinternetkapcsolat-igénye arra ösztönzi az oktatási intézményeket, hogy modernizálják informatikai infrastruktúrájukat. Mindez azt is jelenti, hogy a diákokkal kapcsolatos digitális adatkezelésnek végig kell kísérnie minden hallgatót a felvételitől egészen a diplomáig.

A diákok számára adataik biztonságos és hatékony menedzselése nemcsak jobb felhasználói élményt eredményez, hanem egyúttal megteremti a lehetőségét, hogy könnyebben mozogjanak az egyes karok között, egyszerűbben vegyenek fel krediteket, vagy részt vehessenek más intézmények oktatási programjaiban.

A felhőalapú technológiáknak köszönhetően az oktatás végre elszakadhat az osztálytermektől. A tanárokkal való kapcsolattartás, a közös munka áttevődhet például a közösségi média által nyújtott platformokra. Egy nemrégiben készült IDC felmérés szerint a nyugat-európai oktatási intézmények igazgatóinak 33%-a már igénybe veszi az intézményében a tanulás támogatásához a közösségi médiát, és ma már az ún. tömegesen igénybe vehető online tanfolyamok (Massive Open Online Courses/MOOC) kiváló minőségű, és sokszor ingyenes oktatást kínálnak mindenkinek, aki internetkapcsolattal rendelkezik.

Ahogy az oktatás egyre inkább a személyre szabott tanulás felé tolódik el, és a közös munkán alapszik, az oktatási intézményeknek át kell gondolniuk, mit tehetnek a jobb, gyorsabb és egyszerűbb információáramlásért.

Az egyértelmű, hogy a technológia kulcsszerepet játszik majd az oktatás jövőjében. Az információ kezelése kritikus szerepet tölt be a jövőben, hiszen a legtöbb intézmény versenyelőnyre akar szert tenni úgy, hogy nemzetközi diákokat vonz magához, támogatási- vagy együttműködési szerződéseket köt cégekkel, illetve ápolja a kapcsolatot az öregdiákokkal. Hatalmas lehetőségek kínálkoznak a hatékonyság javítására az oktatás és a diákok támogatásának számos területén az adminisztratív funkciók optimalizálása és a tanulási környezet a javítása révén. Jobb oktatás; kevesebb adminisztráció; fantasztikus diákévek.