BUSINESS BYTES

Felkészült az IT saját teljesítményértékelésére?

Is IT ready for a self-assessment?

A technológia egyértelműen pozitív változásokat hozott az üzleti életben. A technológiai fejlődéssel párhuzamosan pedig a CIO-k is új funkciókat és eljárásokat vezettek be a vállalatokon belül, melyekkel tovább lehetett javítani az agilitást, a rugalmasságot és a hatékonyságot.

Ám a vállalatok IT-részlegének munkája nem mindig könnyű. Az informatikai igazgatóknak gyakran gyors eredményeket kell felmutatnia egy-egy beruházást követően – ez pedig nem mindig egyszerű vagy épp lehetséges. Így az informatikai vezetők sokszor anélkül vezetik be az új rendszereket, hogy egy lépést hátralépve feltennék maguknak ismételten a kérdést: eredetileg mi is volt a célom ezzel?

Sok informatikai igazgató szívesen lenne proaktívabb, de amíg a napi feladataikat csupán az azonnali hatékonysági mérőszámok alapján lehet elvégezni, addig nincs lehetőségük új megoldások keresésére. Így az informatikai igazgató szerepköre lassan-lassan szűkül. Ez aztán olyan vádakhoz vezet, hogy „az informatikai vezető nem érzett rá a vállalat igényeire”.

Az IT túl hosszú ideje inkább reagál az üzleti igényekre ahelyett, hogy előre kiszámíthatná azokat. Hogyan használhatja ki maximálisan egy CIO az IT rendszerek tudását? És hogyan válhat a munkája igazán értékteremtővé?

1. Részvétel

A menedzsment felől érkező költségcsökkentési nyomás hatására az IT-részlegek munkája sokszor szinte arra korlátozódik, hogy versenyre keljenek a külső szolgáltatókkal. Ez a gondolkodás azonban csökkenti az üzleti hatékonyságot és elszigeteltté teszi az IT-részleget. Az eredmények eléréséhez elengedhetetlen az aktív részvétel. A részvételt támogató környezet megteremtése pedig a vezetők felelőssége. A proaktív tervek elfogadásához a teljes vállalat részéről szükség van a közös elfogadásra. Az informatikai vezetők feladata, hogy egy egységes jövőképbe helyezzék a céljaikat és a rendszerek működését, illetve együttműködnek a különböző üzleti területekkel a közös célok elérése érdekében. Sok vállalat számára óriási előnyt jelentene, ha mélyebben ismernék, mire is képes valójában az IT.

2. Tervezés

Az, hogy az IT-vezetőknek nincs szüksége üzleti érzékre, csak rossz szöveg. A proaktívan dolgozó IT-részlegek már most látják a jövő elvárásait, és tudják, hogy milyen fejlesztésekkel javíthatóak a jelenlegi szolgáltatások, hogyan növelhető az árbevétel. Tisztában vannak a lehetséges kimenetelekkel, és ennek megfelelően terveznek. Ehhez az IT-vezetőknek meg kell vizsgálniuk a jelenlegi működést, fel kell tárniuk az újra és újra felbukkanó problémák mögött húzódó okokat, és egyértelmű eredményekkel járó célokat kell meghatározniuk. A munka nem csupán az IT-rendszer telepítéséből, majd annak időnkénti frissítéséből áll. Az IT-vezetőknek ki kell törniük a napi folyamatok ciklusából, és a jövőbeli üzleti és technológiai igényekre kell összpontosítaniuk.

3. Értékelés

A technológia fejlődésével együtt nő a nyomás az IT-részlegeken. A vállalatok általában a megbízható IT-infrastruktúrákra támaszkodnak a termelékenység fenntartása érdekében. Nem egyszerű azonban felmérni egy olyan informatikai stratégia valós költségeit, amely kizárólag akkor tekinti indokoltnak a technikai beszerzéseket, amikor nő a tárhelyigény, vagy éppen meghibásodik egy eszköz. Ha csak az alacsony költségszintre és a meglévő rendszerek karbantartására összpontosítunk, akkor nem beszélhetünk hosszú távú IT-stratégiáról.

A jövőbe tekintő informatikai vezetőknek ehelyett rendszeresen értékelniük kell a rendszer teljesítményét, hogy intelligens beruházásokkal biztosítsák a technológia és az üzleti prioritások összhangját. Az értékteremtő gondolkodás az alábbi kérdésekre ad választ: Hogyan tudná a jelenlegi IT-rendszer a jövőbeli üzleti terveket támogatni? Rendelkezésre állnak-e a megfelelő erőforrások és funkciók a stratégiai jellegű üzleti célok teljesítéséhez?

A proaktív, kifinomult IT-stratégia mindig kifizetődő. Az IT-részlegek feladata, hogy bebizonyítsák, hogy mindez megéri.