BUSINESS BYTES

Az Ön vállalatánál mennyire biztonságos az emberi tényező?

How secure is your human shield?

Az irodai technológiák túl alacsony mértékű alkalmazása széles körben elterjedt probléma. Azon felül, hogy megakadályozza a vállalat számára a kívánt megtérülés elérését, adatbiztonsági kockázatoknak is kiteszi a vállalatot. Természetesen maga a technológia is a védelmi rendszer jelentős részét képezi, de hányan vesszük figyelembe azt a szerepet, amit az alkalmazottak játszanak az általuk kezelt adatok védelmében?


Az informatikai osztályok legfontosabb feladata a biztonság kell legyen, azonban az is fontos szempont, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek azzal, hogy a biztonsági intézkedések miért ennyire fontosak. Egy koherens, üzleti technológiára irányuló belső képzési és oktatási program segíthet megelőzni a vállalat számára potenciálisan káros és költséges adatkiszivárgásokat. Azt gondolhatjuk, hogy az emberek tudják, mely adatok értékesek a vállalat számára és miért, de ez sajnos nem mindig nyilvánvaló.


A felhasználók többnyire azt feltételezik, hogy az adatbiztonságért a döntéshozók felelősek. Az alkalmazottak nagy része úgy gondolja, hogy vállalata minden ésszerű intézkedést megtett az adatok biztonsága érdekében, a felmérések azonban azt mutatják, hogy ez gyakran nem igaz. A biztonsági kockázatok megakadályozása a vállalat minden szintjének felelőssége, az IT-osztály feladata pedig az, hogy egy olyan biztonsági kultúrát és környezetet alakítson ki, ahol az alkalmazottak éberen dolgoznak és tisztában vannak a veszélyekkel.


Ez a probléma a távolról történő munkavégzés arányának növekedésével és a személyes felhőalapú szolgáltatások egyszerű elérhetőségével egyre komolyabbá válik. Miközben az IT-osztályok annak latolgatásával töltik az idejüket, hogy engedélyezzék-e a BYOD (hozd a saját eszközödet) megközelítést, vagy inkább a sokkal jobban kezelhető CYOD (válaszd ki a saját eszközöd) megközelítést alkalmazzák, az alkalmazottak egyre frusztráltabbá válnak a késlekedés miatt, és az SYOD („csempészd be a saját eszközöd”) megközelítést választják. A vállalat feladata, hogy megértesse az alkalmazottakkal tetteik potenciális következményeit, melynek legjobb módja az alkalmazottak képzése, melynek során megismerik, hogy az adataik miért értékesek.


Az informatikai döntéshozók feladata teljesen világos. Az alkalmazottak jelentik a vállalati biztonság megőrzésének első védvonalát, különösen most, hogy a digitális technológia egyre elterjedtebbé válik. A vállalatoknak meg kell hallgatniuk az alkalmazottjaikat, biztosítani kell számukra a szükséges képzéseket, a biztonságot pedig olyan a kiemelten kell kezelni, amilyen megilleti.