BUSINESS BYTES

A hatékony változásmenedzsment titkai

how-can-a-business-manage-change-effectively

Napjaink gyorsan változó környezetében azok a vállalkozások, amelyek nem képesek felvenni a ritmust, és inkább lassítanának a változás ütemén, azzal szembesülhetnek, hogy a digitalizációtól a mobilitásig, az alkalmazások terjedésével és a közösségi média megállíthatatlan előretörésével a folyamatos változás már hozzátartozik a mindennapi üzletmenethez. Ezek a kihívások tulajdonképpen a fejlődést jelentik, mely nélkül a vállalatok lemaradnának versenytársaiktól.

Mindenesetre a változás nem könnyű dolog, a megszokást pedig nehéz megváltoztatni. Kérdezzünk csak meg valakit, aki képtelen leszokni a dohányzásról! Akkor milyen nehéz lehet egy egész szervezetet rábírni az átalakulásra? Gondoljuk csak a sok apró részletre, a rengeteg munkatársra és a különböző vállalati egységekre – és ekkor még nem is vettük figyelembe az olyan külső tényezőket, mint a gazdasági környezet vagy a technológiai fejlődés. Márpedig a csoportok átstrukturálásától a növekedési beruházásokon át az új szerződések elnyeréséig minden egyes szervezeti mérföldkő a változás előfutára. Hogyan könnyíthetik meg tehát a vállalatok a saját dolgukat az átalakulás során?

A szervezeti változás első lépése maga a felkészülés. Máshogy megfogalmazva: tervezzünk rugalmasan! A megfelelő lendület megtalálásához, és a nagyobb átszervezések valódi előkészítéséhez az üzleti vezetőknek ismerniük kell a piaci környezetet, és ehhez kell igazítaniuk a belső kapacitásaikat. Hiszen minél rugalmasabb egy csapat, annál felkészültebben tudja kezelni a közvetlen irányításán kívül eső tényezőket. A sikeres változásmenedzsmentnek köszönhetően pedig a vállalat folyamatosan előreléphet a tétlenkedés helyett.

A tervezés további előnnyel is jár. Ha a munkatársak számára idejében láthatóvá válik, esetleg részt is vesznek benne, akkor fel tudnak készülni a változásra. Ha sikerül bevonni őket, az később is hasznos lesz, mivel az emberek könnyebben változtatnak a viselkedési mintáikon, ha úgy érzik, részesei voltak a döntéshozatalnak. A sikeres változáskezelési stratégiához tehát alaposan meg kell érteni a változást kiváltó és lehetővé tevő tényezőket, szükséges továbbá egy átfogó szemléletű ütemterv is, ami egyszerre kiváló tervező- illetve változáskövető eszköz.

A hatékony változásmenedzsment minden érintett felet bevon, és aktív részvételt igényel, így a részlegek közötti csapatépítést is elősegíti, melynek eredményeként az egész szervezetben elfogadóbbá válnak a munkatársak. A következő lépés maga a változáskezelési csapat összeállítása, mely kialakítja a változás programját és biztosítja a sikeres végrehajtást. A maximális hatékonyság érdekében érdemes ebbe a csapatba különböző szervezeti egységekből érkező embereket bevonni, és nem csupán egy területre korlátozni a munkatársak körét.

A változáskommunikáció mellett azt is fel kell mérni, hogy vannak-e plusz képzési vagy fejlesztési lehetőségek, amelyek besegítenek az átszervezés folyamatába. Ha ugyanis a változás eredményeként egyes munkatársak más pozíciókba kerülnek, és ezáltal új felelősségi kört kapnak, a vezetőknek érdemes megfontolniuk, hogy változásmenedzsment készségeket és eszköztárat fejlesztő képzést biztosítsanak számukra. Ahhoz azonban, hogy a menedzserek és a vezetők pontosan beazonosítsák azokat a munkatársakat, akik nehezen birkóznak meg a változással, még több idő kell. Amennyiben a szervezeti változásokat a vezetők nehézkesen fogadják, sok stresszt élnek meg, kellemetlen, váratlan meglepetésekről számolnak be, szervezzünk kurzust a változási kezdeményezések vezetőinek ahhoz, hogy kellő hatással tudják megvalósítani, illetve sikerre vinni a változásokat! Ezek megoldhatók házon belül, egy tanácsadócég segítségével vagy akár online elvégezhető tanfolyammal.

Végül pedig gondoskodjunk róla, hogy a változás valóban megtörténjen! Számos szervezetnél a változási kezdeményezések a vártnál jóval lassabban haladnak, lendületet veszítenek, ahogyan más feladatok előtérbe kerülnek, ezáltal sok nehéz, váratlan konfliktussal jár az előremozdításuk. Ha azonban a változás és az átalakulás égisze alatt képesek vagyunk javítani az IT-infrastruktúránkon, az üzleti folyamatainkon, az adatok rendelkezésre állásán és biztonságán, az egész szervezet az üzlet fellendülését tapasztalja majd.

Fontos fenntartani a lendületet az után is, hogy elhalványul a változás keltette kezdeti izgalom. Sok vállalat ezen a ponton hagyja abba a folyamatot, és amikor a paradigmaváltás bekövetkezik, az addig tett erőfeszítéseik ellenére vesztesekké válnak.