BUSINESS BYTES

Kiemelkedő piacismerethez kiemelkedő eszközök kellenek

great_visibility_requires_great_tools

Az angol Intelligence szó jelentése intelligencia, de lehet hírszerzés is. A „hírszerzés” legtöbbször a titkosszolgálatokat juttatja eszünkbe, de üzleti környezetben is releváns fogalom lehet, ha a vállalati információkra gondolunk. A katonai hírszerzéshez hasonlóan a pénzügyi hírszerzés is segíthet megnyerni egy háborút, de csatát is veszíthetünk miatta. Egy biztos: információk nélkül nehéz sikert aratni.

A pénzügyi osztályok mindig is gyűjtötték és elemezték az adatokat, hogy új üzleti lehetőségeket találjanak. Tették mindezt ceruzával és papírral vagy lyukkártyával. Az elmúlt öt év során azonban ezen a téren óriási változások történtek.

Először is a globális hitelválság minden eddiginél jobban ráirányította a figyelmet a pénzügyi teljesítmény apró részleteire, szinte mikroszkóp alá véve azokat. Minden készleten lévő eszköz, valamennyi kifizetetlen számla, bármely eladatlan termék feleslegesen ronthatja a vállalat hitelfelvevő képességét.

Másrészt az üzletiintelligencia-szoftverek elérhetőbbé, az adatok pedig szélesebb körben elterjedtté váltak. A pénzügyi osztályoknak most már lehetőségük van arra, hogy a saját, például bérszámfejtési vagy megrendeléskezelő rendszereikből kinyert adatokon túl az egyéb üzleti alkalmazásokból megszerezhető adatokat is hasznosítsák, így például a HR, SCM vagy értékesítési adatokat is. A szoftverek használata szintén egyszerűbbé vált, a különböző forrásokból származó adatok adaptálása ugyancsak fejlődött; az eredmények szemléletesebb ábrázolásának köszönhetően pedig a pénzügy szükség esetén gyorsabban tud lépni.

Az egyes divíziók közötti kapcsolatok erősebbé, az adatok ugyanakkor még naprakészebbé váltak. Az értékesítéshez vagy számlákhoz kapcsolódó fontos adatokra az eddigi több hetes várakozás helyett a pénzügyeseknek már csak napokat vagy órákat kell várniuk. Sőt, egyes vállalkozások az in-memory analitikának nevezett technológiával valós idejű elemzéseket végeznek.

Mindez különleges helyzetbe hozza a pénzügyi vezetőt a vállalat pénzügyi helyzetének megértésében.

A KPMG pénzügyi műveleteinek észak-amerikai vezetője, Don Mailliard a következőket nyilatkozta: „Hiszünk abban, hogy a pénzügyi vezető lesz az az elsődleges csatorna, akin keresztül szervezet létfontosságú adatai áramolnak. Új tudásközpontként a pénzügyi igazgatók az üzleti elemzés lehetőségeit kihasználva teremtenek kapcsolatot a működési és pénzügyi teljesítmény között. A feldolgozóiparban az üzemkihasználtság, a kapacitás és a készlet kezelése például kiemelkedően fontos a működés sikeressége szempontjából. Ugyanakkor ezek alapján lehet maghatározni a bevételek alakulását is, a pénzügyi vezető pedig nagyszerű helyzetben van, hogy a rendelkezésre álló információt felhasználva lökést adjon a cég teljesítményének.”

Mindezt adatokkal is alá lehet támasztani. A Gartner és a nemzetközi pénzügyi vezetőket tömörítő Financial Executives International szervezet közös tanulmánya kimutatta, hogy 19 kiemelkedően fontos üzleti folyamatból , melyhez a CFO-k szerint technológia támogatásra van szükség, 15 esetében nyújtanak segítséget az üzleti intelligenciával, elemzéssel teljesítményirányítással foglalkozó megoldások.

Az üzletiintelligencia-projektek meghonosítása azonban nem egyszerű. Komoly energiákat köt le, míg sikerül meggyőzni a vállalat munkatársait, hogy csak akkor kap mindenki egységes képet a cég teljesítményéről, ha azonos feltételek és fogalmak mentén értelmezik azokat. Márpedig a meglévő információk feletti ellenőrzés az egyik első lépés a siker felé. A pénzügyi vezetők ma már rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyek segítenek megérteni, javítani a cég helyzetét a változó világban. Innen már az adatok, a szoftverek és a befektetett kemény munka visz előre.


[Hivatkozások]

1 „A felmérés elemzése: A pénzügyi vezetők legfontosabb kötelességei”, forrás: A Gartner és a FEI pénzügyi vezetőkről szóló technológiai tanulmánya, 2013.
http://www.gartner.com/newsroom/id/2488616