BUSINESS BYTES

Elrabolhatnám nyolc másodpercre?

Can I borrow you for eight seconds?

Ugye néha Önnek is nehezére esik az összpontosítás? Az, hogy a figyelmünk egyre rövidebb ideig tartható fenn nem csupán egy érzet, hanem egy felfedezésen alapuló megállapítás. Napjainkra egy átlagos ügyfél koncentrációs képessége kb. nyolc másodpercre csökkent, amiben komoly szerepe van azoknak a figyelemmegosztó eszközöknek, mint amilyenek az okostelefonok,a táblagépek vagy az internetre csatlakozó tévékészülék, illetve az összes hasonló magunkkal hordott kütyü.

Nyolc másodpercre!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az emberek egyhuzamban csupán nyolc másodpercig tudnak koncentrálni. Bármire képesek vagyunk odafigyelni hosszabban is, ha az érdekel bennünket (vagy ha megfizetnek érte). Az viszont tény, hogy egy átlagos üzleti vállalkozásnak mindössze nyolc másodperce van az új ügyfelek megnyerésére. Ez pedig 22 másodperccel rövidebb a TV reklámok átlagos hosszánál. Ezért cikkünk sem arról szól, hogy hogyan zsúfoljunk bele annyi információt és márkázást nyolc másodpercbe, amennyit csak tudunk. Azzal foglalkozunk inkább, hogy a legfontosabb első nyolc másodperc miként lehet a leghatásosabb.

A közvélekedéssel szemben ehhez nincs szükség a közönség megdöbbentésére vagy szenzációhajhászásra, csupán arra, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ma már mindenkinek úgy kell működnie, mint egy médiavállalkozásnak. Ezt a megállapítást a Forrester elemzője, Nick Thomas 2009-ben tette először közzé, és azóta több elismert marketingszakembernek jelszavává vált. A digitális médiafogyasztás előtérbe kerülésével a célközönség mindinkább szétforgácsolódik. A felhasználók egyre több és több érdekes, ingyenes tartalmat igényelnek. A vállalkozások folyamatosan azért küzdenek, hogy az ő hangjuk is áttörjön a szüntelen reklámzajon. A marketingcsapatokkal szemben pedig folyamatos elvárás, hogy kampányaik valódi értéket nyújtsanak ügyfeleknek, miközben kívül-belül megismerik őket.

Végső soron mindezért a marketingvezető felelős. A márkák már régóta használják a tartalommarketinget a felhasználók megnyerésére, de ahogy elmozdulunk a terjesztési paradigmáktól a fogyasztást befolyásoló tényezők felé egyre több új készséget kell kialakítani.

Ezek közül az első az agilitás.

Ha a média fejével gondolkodó cégeket vesszük alapul, a legfeltűnőbb talán az, hogy ezek a vállalkozások tartalomgyárként működnek. A médiavállalatok olvasóikat érdeklő tartalmakat fejlesztenek, azok megosztására bátorítva őket – ráadásul mindezt a lehető leggyorsabban. Semmi bürokrácia vagy jogi jóváhagyás (az esetek többségében), sem pedig a marketinges elfogadás, egyedül a gyorsaság számít.

A második készség a szerkesztés.

Egy jól szerkesztett mindig átlátható. Célja, hogy lekösse a felhasználó figyelmét az első – majd esetleg a következő – nyolc másodpercben. Az eredményes szerkesztőket mindig érdekli az anyag, amiről írnak, felfogják a közlendő tartalom célját és azt is tudják, hogy az miként illeszkedik a szélesebb körű marketing célokhoz. A gyorsuló tartalomgyártás korában ez a készség egyre keresettebbé válik.

És végül, a marketingeseknek meg kell tanulniuk, hogyan tehetik ügyfeleiket saját történetük hőseivé.

A márkáknak nem saját magukat kell ünnepelniük, hanem az ügyfeleiket. A legjobb történetekben mindig megbújik valami emberi. Ez könnyen érthető, hiszen az olvasók is emberek. Ők magukat látják a történetekben, és képesek azonosulni a főszereplőkkel. Az ügyfelek is jobban viszonyulnak majd a vállalathoz, ha a kommunikációval a saját szintjükön szólítjuk meg őket. A marketingvezetőknek el kell képzelniük, hogy a cég termékei vagy szolgáltatásai miként hatnak az emberek életére és erre kell építeniük a teljes kommunikációt

A legsikeresebb médiavállalatok olyan tartalmakat állítanak elő, amelyek elég egyediek ahhoz, hogy hihetőek legyenek, de kellően egyetemesek, hogy mindenki számára relevánsak maradjanak. Bár a márkák esetében a „storytelling” (történetmesélés) mára felkapott kifejezésévé vált, az alapötlet már évtizedek óta él a köztudatban. A történetek középpontjában nem a tények, számadatok és statisztikák állnak. A történet sokkal inkább magával ragadó, emlékezetes és ösztönző. Lehetővé teszi számunkra, hogy elfeledkezzünk a hétköznapokról, és egy olyan világba röpít bennünket, ahol képzeletünk szabadon szárnyalhat. Az ügyfelek figyelmének megragadása és fenntartása sosem volt egyszerű feladat, napjaink digitális forradalma, technológiai robbanása és ipari tartalomtermelése idején pedig még sokkal nehezebbé vált. Azonban nem lehetetlen.

Talán sikerült az Ön érdeklődését is fenntartanunk?