BUSINESS BYTES

Mi állhat egy kisvállalkozás sikerének útjában?

Barriers to small business success

Egy mai kisvállalkozás vezetője hatékonyabb üzleti folyamatokra vágyik úgy, hogy közben versenyképes szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. Ugyanakkor ehhez sokkal kevesebb erőforrás áll a rendelkezésére, mint egy nagyvállalatnak. De ne felejtsük el, hogy a nagyok is kicsiben kezdték…

Egyre jobban növekvő adminisztrációs teher

A folyamatosan gyűlő elintézendő feladatok és szaporodó akták ismerősek egy KKV-tulajdonos számára. A Canon egyik kutatásából kiderül, hogy az európai KKV-k és vállalkozók majdnem egyharmada (28%-a) több időt tölt napi adminisztrációval, mint szeretne. Így érthető módon a cégek 29%-a gondolja azt, hogy nem fordít elég időt az új üzleti lehetőségek kiaknázására. 

Az IT háttér nehézségei

de a nagyvállalatok felső vezetői is gyakran találkoznak a napi működési feladatok terhével. A blue-chip vállalatok IT igazgatóit gyakran éri az a vád, hogy túl sok időt töltenek adatok feldolgozásával, ahelyett, hogy hozzáadott értéket teremtenének. Egyes szakértők, a Pareto-elvre hivatkoznak, mely szerint következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. A köznyelvben 80/20 szabályként emlegetett elv jól szemlélteti, hogy hogyan lehet elpazarolni az üzleti erőfeszítéseinket.

Elméletből gyakorlat 

Az IT igazgatókkal kapcsolatban több ágazati elemző kifejtette, hogy sokkal hatékonyabb lenne, ha az erőforrásaikat az új üzleti lehetőségek megszerzésére fordítanák a papírmunka helyett.

Mivel a KKV tulajdonosok és kisvállalkozók 49%-a ért egyet azzal, hogy vállalkozásuk nehezen küzd meg a bürokrácia terhével, aligha lesz idejük figyelmüket a napi működésről az üzletfejlesztésre fordítani.

A mobilitás a megoldás egyik kulcsa

A modern felhő alapú számítástechnikai megoldások azonnali, aktuális információt nyújtanak bárhol és bármikor, így nem az irodában kell szembesülni az összegyűlt feladatokkal és papírhegyekkel. A digitális átalakítást azonban az irodában is meg kell valósítani. AZ új dokumentumkezelési megoldásokkal az adatok elektronikus formában is tárolhatók és továbbíthatóak, így az üzleti információk feldolgozása is könnyen kézben tartható.

A nagyvállalatok által használt folyamatmenedzsment megoldások könnyen adaptálhatóak kisebb cégek esetében is, így náluk is megvalósulhat a digitális adatkezelés. Mindez azzal jár, hogy a vállalkozások több időt töltetnek az üzletfejlesztéssel a kötelező adminisztráció helyett.