A magyar irodalom jövőjét támogatja a Canon a digitális könyvnyomtatással

Tíz tehetséges szerző lett a befutó a 7. Digitális Könyvnyomtatási Pályázaton

Budapest, 2015. június 8. – Teljesen egyedi hangvételű művek érkeztek a Magyar Írószövetség által is támogatott 7. Digitális Könyvnyomtatási Pályázatra, melynek nyerteseit a 86. Ünnepi Könyvhéten ismerhette meg először a nagyközönség.

Verseket, novellákat, regényeket, meseregényeket, és ismeretterjesztő pályaműveket is kézhez kapott a szakértő zsűri, melynek tagjait a Magyar Írószövetség és a Canon delegálta. A bírák nagy örömmel fogadták, hogy eddig teljesen ismeretlen szerzők is meg tudtak győzni egy-egy neves könyvkiadót művük kiadásáról, akik így most kiváló lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.
A nyertesek alkotásait 250-250 példányban nyomtatja ki a Canon díjmentesen, a pályázót mindössze a kötészeti díj terheli.

„A Digitális Könyvnyomtatási Pályázattal azoknak a tehetséges íróknak szeretnénk megjelenést biztosítani, akiknek eddig még nem volt módja megjelentetni a művét nagy példányszámban. A pályázat során a digitális nyomtatás legfőbb előnyeit használjuk ki, ami a kis példányszámban, és az igény szerinti utánnyomás lehetőségében rejlik. Így az adott címekből pont annyi példányt lehet nyomtatni, amennyit az olvasók meg is vásárolnak. l.” – mondta el Szalai István, a Canon Kereskedelmi Célú Nyomtatás Üzletág-igazgatója.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy a Canon kezdeményezés mögé állhattunk! A projektnek köszönhetően több olyan értékes író művét ismertük meg, akiknek munkái eddig nem érték el sem az olvasókat, sem pedig a szakmát, most viszont megjelenési leetőséget kaptak.” – tette hozzá Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

A pályázat az eredményhirdetéssel még nem ér véget, az elkészült alkotásokat ősszel egy exkluzív könyvbemutatón prezentálja a Canon, ahol „Legszebb Könyv” díjára is fény derül.

A 7. Digitális Könyvnyomtatási Pályázat 10 nyertese a zsűri kommentárjával:

Békefi Dorka: 10.32 - eredeti hangvételű mű, a drámát is fogyasztható stílusban tárja az olvasó elé.

Halász Margit: Kalandozó klasszikusok - stílusbravúr, érződik rajta a professzionalitás. Kuriozitása, hogy klasszikusok stílusában, hangvételében (Mikestől Adyig) a saját történetét adja elő, a saját életéből mesél el egy meghatározó fejezetet.

Köves József: Ki hallgat meg egy villamost? - a hosszabb-rövidebb anekdoták, tárcák, novellák egy sokat látott író tapasztalatait gyűjti csokorba a gyerekkortól napjainkig, zsebtükör a 20. századról.

Légrádi Mihály: Endorfin - az egyik legnagyobb meglepetés, szórakoztató, olvasmányos nemzedéki regény, amely a bő humor mellett nem mentes a drámától sem, sőt, a társadalmi jelenségekről is görbe tükröt tart az olvasó elé, főleg a rendszerváltás utáni ügyeskedőkről, miközben egy reménytelen szerelem szövődik, és az is kiderül, hogy a kilencvenes években miképp lehetett "becsületesen" megúszni a katonaságot...

Persovits József: Vándornyomdászok Magyarországon a 16. században – olvasmányos és alapos munka, a szó legnemesebb értelmében ismeretterjesztés, egy fontos sorozat legújabb darabja.

Révész Béla: Vonagló falvak - egy méltatlanul elfeledett és tragikus sorsú író (1876-1944) hiánypótló regénye, amelyet ma is olvasnunk kell mindnyájunk okulására.

Sörös László: Bolygóutakon és csillagösvényeken... - klasszikus vonalvezetésű meseregény, amely a gyerekeket és szüleiket kiragadja a hétköznapi rohanásból, és olyan világba, kalandba röpíti, amely nem csupán építi a lelket, de ahonnan jobban rálátunk a valóságunkra is.

Tóth Imre: A kert - a költőként is kiváló szerző novelláiban erős és fontos szerep jut a hitnek, de korántsem ájtatos írások ezek, mint inkább parabolák, amelyekkel nem csupán a helyes utat kívánja megmutatni, de az elbizonytalanodásaink és kétségeink mélységeit is feltárja.

Veress Tamás: Vargabetű - egy önmagát sok mindenben kipróbáló alkotó útkeresésének megrendítő verseskönyve.

Weiner Sennyei Tibor: Az elveszett királyság - a költőként és szerkesztőként, sőt, drámaíróként is már bizonyító szerző és "világutazó" szellemi kalandjait tárja elénk ez a szubjektív, és néhol meghökkentő közvetlenségű esszékötet.

spacer
Vállalati hírek